Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați cît și pentru amatorii de monezi românești!
Înapoi
100 lei 1998 Nagano (set)
Înainte
100 lei Olimpiada de iarnă de la Nagano 1998 - aversul comun 100 lei Olimpiada de iarnă de la Nagano 1998 - bob
37 mm diametru, 27 g, 92,5% argint, margine netedă
Avers: valoarea nominală 100 LEI, anul 1996, ROMANIA, flacăra olimpică, cinci fulgi de zăpadă, stema României; deasupra inscripția JOCURILE OLIMPICE DE IARNA NAGANO 1998
un bob de patru persoane coborînd pe pîrtia de la Sinaia, pe fundal turnul castelului Peleș, inscripția XVIII OLIMPIADA și anul 1998

Data emisiunii: 19 februarie 1998

Tiraj (maxim): 13.500 de seturi

100 lei Olimpiada de iarnă de la Nagano 1998 - patinaj 100 lei Olimpiada de iarnă de la Nagano 1998 - schi
o pereche de patinatori în îmbrăcămintea de gală pentru proba de dans, inscripția XVIII OLIMPIADA și anul 1998 un schior participant la proba de slalom trecînd printre doi stîlpi ai unei porți, inscripția XVIII OLIMPIADA și anul 1998

Setul Nagano conține trei monede de argint. Aversurile sînt comune întregului set. Marchează cea de a XVIII-a olimpiadă de iarnă, ce a avut loc în perioada 7-22 februarie 1998. E greu de înțeles de ce România a imortalizat în metal un astfel de eveniment cu care sîntem ca și paraleli; de bun seamă că același metal ar fi putut da naștere unor piese mult mai atrăgătoare pentru colectionari (și români și străini) și, de ce nu, cu ceva mai multă personalitate. Ne pare de asemenea jenant că monedele românești ignoră prin legendele lor normele de scriere ale limbii române pe care o folosesc. O mare parte a instituțiilor statului român de altfel sînt încă departe de a stăpîni banalele diacritice.

E aproape inutil de menționat că delegația de 17 sportivi a României a participat la 22 de probe și că nu a obținut nici macar un punct în clasamentul pe puncte, cu atît mai puțin o medalie.

Despre moneda cu bobul de patru persoane

La olimpiada de iarnă de la Nagano a participat și echipajul de bob-4 al României, format din Florin Enache, Marian Chițescu, Iulian Păcioianu și Mihai Dumitrașcu, care s-a clasat pe locul 27 (nu am putut afla dacă bobul lor a purtat într-adevăr numărul 287, înscris pe monedă). E logic de presupus că pe monedă este reprezentat acest echipaj. După socotelile noaste, ar fi singurele persoane în viață reprezentate pe monedele românești de după 1948. Această onoare a mai fost acordată patriarhului Teoctist Arăpașu în anul 1999, Prea Fericitul Părinte apărînd pe monedele dedicate vizitei papei în România. Patriarhul Teoctist a încetat din viață în anul 2007.

Pe monedă apare reprezentat turnul central al castelului Peleș. Ca urmare, pîrtia pe care coboară bobul este pîrtia de la Sinaia, aflată nu departe de castel. Pîrtia de la Sinaia, construită în 1976, este singura pîrtie din țară pe care s-au organizat competiții. În prezent (2010) este aproape în paragină, treimea superioară fiind abandonată. Federația română de bob și sanie a fost înființată în anul 1995.

La celelalte două sporturi reprezentate în set nu am avut participanți. Reprezentările de pe monede sînt pur convenționale și anonime.


Imaginile monedelor de argint de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.


Înapoi la pagina de selecție!