Înapoi
100 lei 2018 - 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial
Înainte
21 mm diametru, 6.452 g, aur 90%, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, valoarea nominală 100 LEI, stema României, anul 2018, o imagine a crucii de pe Caraiman de la Bușteni, cruce închinată eroilor noștri din Primul Război Mondial
Revers: intrarea regelui Ferdinand și a reginei Maria în București, anul 1918, inscripția 100 DE ANI DE LA INCHEIEREA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL

Data emisiunii: 29 mai 2018

Tiraj: 250 de monede


Despre intrarea triumfală a regelui Ferdinand în București

Intrarea triumfală a suveranilor României în București a avut loc pe 1 Decembrie 1918. Este vorba de o dată pe stil nou, conform calendarului gregorian (care a devenit oficial la noi de-abia în anul 1919). Pe atunci în România era încă în uz calendarul iulian, adică era ziua de 18 noiembrie, zi de duminică.

Pe 6 noiembrie stil vechi guvernul filogerman al lui Marghiloman fusese înlocuit de guvernul generalului Coandă. După patru zile intra în vigoare mobilizarea generală a armatei române.

Generalul Berthelot venise din Franța și preluase comanda a trei divizii (două franceze și una britanică) concentrate în sudul Dunării, iar pe 10 trupele lui treceau peste fluviu în Muntenia. Armata germană din România, aflată sub conducerea generalului Mackensen, părăsea în mare grabă teritoriul ocupat, întorcîndu-se în Germania prin Transilvania. Bucureștii fuseseră evacuați de germani pe 12 noiembrie stil vechi, zi în care dealtfel se proclamase armistițiul general pe toate fronturile.

Arcul de triumf, ridicat desigur în mare grabă și făcut din lemn, fusese amplasat pe Calea Victoriei, lîngă hotelul Athénée Palace. Pe detaliul monedei se poate citi inscripția de pe Arcul de Triumf: CRIȘANA MARAMUREȘ TEMIȘANA BASARABIA.

În fotografia de mai jos apar, de la stînga la dreapta, generalul Berthelot, regele Ferdinand, regina Maria și prințul Nicolae. Regina Maria poartă, simbolic, uniformă militară. Conform obiceiului vremii regina patrona un regiment (era colonel onorific al regimentului 4 Roșiori). Viitorul rege Carol al II-lea nu apare în imagine fiindcă sosise în capitală mai devreme.

În aceeași zi regele Ferdinand a căpătat - în mod simbolic - bastonul de mareșal, ca un omagiu din partea întregii armate.


Înapoi la pagina de selecție!