Catalog al tuturor monedelor românești,
cu imagini de calitate și cu informații corecte.
Înapoi
10 lei 2007 - a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma
Înainte
10 lei 2007 - a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma - avers 10 lei 2007 - a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma - revers
37 mm diametru, 31.103 g, argint 99.9%, margine zimțată
harta Uniunii Europene, stema României, ROMANIA (primele două litere, RO, fiind deasupra hărții României), valoarea nominală 10 LEI, inscripția UNIUNEA EUROPEANA, anul 2007
desen reprezentînd pavajul Pieții Capitoliului din Roma (concepută de Michelangelo Buonarroti), deasupra Tratatul de la Roma, deschis la pagina cu semnăturile și inscripția EUROPA, inscripțiile circulare TRATATUL DE LA ROMA 50 ANI și 25 MARTIE 1957 (data semnării tratatului)

Data emisiunii: 10 mai 2007

Tiraj: 500 de piese


Moneda aniversează împlinirea a 50 de ani de la semnarea, în Piața Capitoliului din Roma, a Tratatului de instituire a Comunității Economice Europene. Tratatul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958. Tratatul de la Roma a marcat începutul practic al formării Uniunii Europene. Evenimentul a fost marcat prin emisiuni numismatice omagiale și de alte țări. În zona euro au fost emise monede omagiale de 2 euro. Cel puțin o parte din aceste piese de 2 euro au același element de design - Piața Capitoliului și pagina cu semnături.

Mai trebuie să observăm că pe harta Uniunii Europene de pe aversul monedei au fost trasate granițele între statele membre. Totuși, lipsește granița dintre Bulgaria și Grecia, dintre Danemarca și Germania și dintre Lituania și Polonia. Luxemburgul nu a fost reprezentat - poate pentru că este prea mic, iar Malta lipsește cu desăvîrșire, fiind acoperită de litera L din LEI.

Despre pavajul din Piața Capitoliului din Roma (Piazza del Campidoglio)

Desenul cu steaua cu 12 colțuri imaginat de marele artist italian Michelangelo Buonarroti (1475-1564) pentru pavajul Pieței Capitoliului din Roma nu a fost executat decît în anul 1940, la ordinul dictatorului Benito Mussolini. Papii nu au aprobat construcția stelei, deoarece trimitea la constelații și la înțelesuri nu destul de conforme cu dogma creștină. În centrul motivului geometric din piață se află copia statuii împăratului Marcus Aurelius (steaua și statuia sînt reprezentate pe moneda de 50 de eurocenți din Italia).

moneda de 2 euro emisă de Italia în 2007 pentru aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Înapoi la pagina de selecție!