Înapoi
10 lei 2009 - 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Țării Românești
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, argint 99.9%, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, anul 2009, stema României, valoarea nominală 10 LEI, o bandă mată orizontală lată, deasupra acesteia inscripția NICOLAE ALEXANDRU VOIEVOD și chipul domnitorului
Revers: reprezentarea primului mitropolit al Țării Românești, Iachint de la Vicina, inscripția SF. IERARH IACHINT, o bandă mată orizontală lată, biserica Sfîntul Nicolae din Curtea de Argeș. inscripția 650 DE ANI DE LA INTEMEIEREA MITROPOLIEI TARII ROMANESTI

Data emisiunii: 24 iunie 2009

Tiraj: 500 de piese


Despre voievodul Nicolae Alexandru

Nicolae Alexandru a moștenit tronul Țării Românești de la tatăl său, Basarab Întemeietorul. A domnit pînă în 1364, la tron urmîndu-i fiul său, Vladislav Vlaicu. În timpul domniei lui Nicolae Alexandru Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut oficial existența unei ierarhii bisericești în Țara Românească, țara intrînd oficial în sfera ortodoxiei.

Chipul lui Nicolae Alexandru este cel reprezentat în biserica mănăstirii Negru Vodă din Cîmpulung, ctitorită de Basarab I și terminată de Vladislav Vlaicu. Pictura a fost refăcută pe la începutul secolului al XIX-lea. În această biserică se găsește și piatra de mormînt a voievodului.

Despre preasfințitul „chir Iachint” de la Vicina (oraș în Dobrogea, pe Dunăre), primul mitropolit al Țării Românești

Biserica Valahiei intra în 1359 sub oblăduirea Patriarhiei. Mitropolitul Țării Românești urma să facă parte din Sfîntul sinod al Bisericii Ortodoxe și să fie hirotonisit la Constantinopol.

Primul mitropolit al țării, preasfințitul „chir Iachint” de la Vicina, de mutase de fapt de ceva vreme la curtea voievodului muntean, unde era „foarte bine privit”, după cum arată scrisoarea din anul 1359 a patriarhului către Nicolae Alexandru.

Iachint a murit în anul 1372, iar în funcție i-a urmat un fost egumen de la mănăstirea Cutlumuz de la Muntele Athos, Hariton.

Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Iachint pe 8 iulie 2008. Imaginea mitropolitului de pe reversul monedei este preluată de pe icoana sfîntului.


Biserica domnească de la Curtea de Argeș - ctitorie a primilor Basarabi - apare pe monedă deoarece, orașul fiind una din primele capitale ale Țării Românești (alături de Cîmpulung), este posibil ca aici să fi fost sediul mitropolitului Iachint.

Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!