Catalog al tuturor monedelor românești,
cu imagini de calitate și cu informații corecte.
Înapoi
10 lei 2009 - Timișoara - primul oraș european iluminat electric
Înainte
Timișoara - primul oraș european iluminat electric - 10 lei 2009 Timișoara - primul oraș european iluminat electric - 10 lei 2009
37 mm diametru, 31.103 g, argint 99.9%, margine cu zimți
Avers: la stînga valoarea nominala 10 LEI, ROMANIA, stema României și anul 2009, imaginea unui felinar folosit pentru iluminatul public, la dreapta (de sus în jos) Domul romano-catolic, o parte din monumentul Sfintei Treimi, statuia Fecioarei Maria, Opera Română, Catedrala Ortodoxă, Muzeul Banatului și podul „Mitropolit Șaguna” de peste Bega
Revers: de sus în jos imagini reprezentînd centrala hidroelectrică de pe Bega, trei generatoare electrice, clădirea primei centrale electrice din Timișoara și inscripția "TIMISOARA - PRIMUL ORAS EUROPEAN ILUMINAT ELECTRIC" și anul 1884

Data emisiunii: 25 noiembrie 2009

Tiraj: 500 de piese


Imagini din Timișoara

Catedrala Sfîntul Gheorghe, cunoscută sub numele de domul romano-catolic, a fost construită în perioadele 1736-1751 și 1755-1774 în stil baroc. În Piața Unirii se mai află un monument în stil baroc, cunoscut sub numele de monumentul Sfintei Treimi sau Coloana Ciumei, ce datează din anul 1740. Monumentul o reprezintă pe Sfînta Maria încoronată de Tatăl și Fiul, precum și de Sfîntul Duh, reprezentat sub formă de porumbel. La baza coloanei se află alte statui: sfîntul Jan Nepomuk, regele David, sfînta Barbara, alți sfinți.

În Piața Libertății, în fața vechii primării și a Cazinoului Militar, se află un monument baroc rococo ridicat de Societatea catolică a Sfîntului Ioan (Jan) Nepomuk în anul 1756. În partea centrală a monumentului se află Sfîntul Nepomuk, ales în anul 1727 patron al romano-catolicilor din Banat. În vîrful monumentului este statuia Sfintei Maria, reprezentată și pe monedă. Este opera sculptorilor vienezi Blim și Wasserburger.

Clădirea Operei din Timișoara a fost construită între 1871 și 1875 după planurile arhitectilor vienezi Helmer și Fellner, specializați în săli de spectacol. După incendiul din 1920 a fost reconstruită și modificată de arhitectul Duiliu Marcu. Instituția operei din Timișoara a fost înființată în 1946 prin decret regal, iar spectacolul inaugural - Aida de Verdi - a avut loc pe 27 aprilie 1947. Din 2004 opera a căpătat titlul de Operă Națională.

Catedrala mitropolitană ortodoxă din Timișoara a fost proiectată de profesorul Ion D. Trajanescu de la Facultatea de Arhitectură din București. Constructor și antreprenor a fost inginerul Tiberiu Eremie, iar autorizația de construcție a fost dată pe 22 iunie 1936. Catedrala a fost sfințită pe 6 octombrie 1946, la eveniment fiind prezent și regele Mihai. Catedrala are o siluetă elansată (zveltă, avîntată) și ornamente corespunzătoare stilului arhitectural moldovenesc, ce reprezintă o fericită sinteză între stilul gotic și cel bizantin. (informații afișate pe plăcuța care semnalează monumentul)

Statuia lupoaicei aflată în fața catedralei a fost dăruită Timișoarei de către autoritățile orașului Roma în anul 1926.

Muzeul Banatului din Timișoara își are sediul în clădirea numită Castelul Huniazilor începînd din anul 1946. Castelul a fost construit de Iancu de Hunedoara, pe locul unui mai vechi castel al regelui Ungariei Carol Robert de Anjou, datînd cam de pe la anul 1310. A fost reconstruit și renovat în 1856.

Podul "mitropolit Andrei Șaguna", cunoscut și sub numele de Podul Tinereții, a fost construit în anul 1913, pe locul unui vechi pod de lemn.

Uzina hidroelectrică de pe Bega a fost pusă în funcțiune în anul 1910, după regularizarea cursului Begăi.


Aceste imagini, asemeni tuturor celorlalte poze de pe site-ul Romanian coins / Monede românești, nu pot fi folosite sub nici un motiv pentru a ilustra licitații sau vînzări și nici nu pot fi afișate pe altă pagină de internet fără acordul proprietarului.


Înapoi la pagina de selecție!