Înapoi
500 lei 2003 - 500 de ani de la înființarea Episcopiei Rîmnicului
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, argint 99,9%, margine netedă
Avers: ROMANIA, valoarea nominală 500 LEI, stema României, anul 2003 și, între ornamente, inscripția SFANTA EPISCOPIE A RAMNICULUI CTITORITA SUB RADU CEL MARE (1495-1508)
Revers: stema Episcopiei Rîmnicului și inscripția circulară 500 ANI DE LA INFIINTAREA EPISCOPIEI RAMNICULUI +1503-2003+

Data emisiunii: 22 septembrie 2003

Tiraj maxim: 500 de piese


Imaginile monedei de mai sus sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.

Stema Episcopiei Rîmnicului are în centru chipul sfîntului ierarh Calinic de la Cernica iar în partea de jos inscripția PACEA MEA DAU VOUĂ.

Sfîntul ierarh Calinic a fost episcop al Rîmnicului între anii 1850 și 1868, după ce fusese stareț al mănăstirii Cernica timp de 32 de ani. A fost un mare om de cultură, ctitorul Catedralei Episcopale din Rîmnicu-Vîlcea. A fost canonizat în 1955.

În zilele noastre Episcopia Rîmnicului și Argeșului ține de Mitropolia Olteniei, scaunul episcopului fiind la Rîmnicu-Vîlcea.

Al doilea rînd al inscripției de pe avers este incadrat de monograma lui Isus Cristos plasată peste conturul unui pește și de mitra episcopală. Monograma HR (XP cu litere grecești mari), celebrul semn format din literele suprapuse hi + ro, poate fi observată și pe reversul monedei, pe stema episcopiei, unde este incadrată de literele grecești alfa și omega.


Radu cel Mare - ai cărui ani de domnie sînt scriși pe aversul monedei - a fost supranumit astfel de scriitorii cancelariei domnești, de cronicari și de istorici pentru blîndețea domniei sale și nu, așa cum firesc s-ar putea crede, pentru faptele sale de arme. În politica externă domnul a fost întru totul supus turcilor; în plus, în 1505 cedează ca urmare a unei cereri a lui Baiazid al II-lea vadurile de la Dunăre împreună cu vămile lor. Meritele lui Radu se regăsesc însă (doar) în domeniul cultural și ecleziastic. El l-a adus în Țara Românească pe călugărul sîrb Macarie, care a tipărit, în anul morții voievodului, un liturghier - prima carte tipărită în Muntenia. Radu cel Mare a reorganizat, în anul 1503, împreună cu fostul patriarh ecumenic Nifon și cu un sobor, ierarhia bisericească a țării. Scaunul mitropolitului a fost mutat de la Curtea de Argeș la Tîrgoviște și tot atunci au fost create episcopiile Rîmnicului și Buzăului. Voievodul a ctitorit biserica de la mănăstirea Dealu (pe atunci, cea mai frumoasă din Muntenia).


Înapoi la pagina de selecție!