Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Hîrjauca
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA HÎRJAUCA și o imagine a mănăstirii, cu biserica cu hramul Înălțarea Domnului în prim plan

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre mănăstirea Hîrjauca

Conform legendei, a fost ctitorită de călugărul Hîrju sau Hîrjan, în anul 1740. Adormind în codru, călugărul a visat-o pe Maica Domnului, și pe acel loc a făcut o mănăstire, cu hramul Înălțării Domnului. O altă variantă îi dă ca ctitori pe un localnic în vîrstă, pe numele său Teodosie, pe doi călugări veniți de la mănăstirea Neamț și pe boierul moldovean Niculiță. Mănăstirea este în comuna Hîrjauca, raionul Călărași, pe valea Ichelului.

Mănăstirea are două biserici, cu hramul Înălțării Domnului (ctitorită de egumenul Spiridon Filipovici în 1836, reconstruită în 1848) și Sfîntul Spiridon, ce datează din 1848. Despre brazii din curtea mănăstirii, ce se pot vedea în poze, dar și pe monedă și pe bancnota de 10 lei, se spune că au fost aduși în anul 1920 din Bucovina. Biblioteca mănăstirii a fost completată cu multe cărți de cult în limba română în anul 1918, pe vremea cînd Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al României, era locțiitor al arhiepiscopului Chișinăului și Hotinului și se ocupa de reorganizarea bisericii ortodoxe din Basarabia.

Mănăstirea a fost închisă timp de vreo 30 de ani, pînă în 1993. În 1959 în fosta mănăstire s-a inaugurat stațiunea balneoclimaterică „Moldova sovietică”, biserica devenind club de dans. În prezent lîngă mănăstire funcționează stațiunea „Codru”.

Pe monedă este reprezentată biserica de vară Înălțarea Domnului, care la ultima restaurare a fost îmbrăcată la exterior în piatră de Cosăuți.Înapoi la pagina de selecție!