Înapoi
gros tip I a - Ștefan cel Mare și Sfînt
Înainte
14 mm diametru, 0.48 g, argint
Avers Într-un cerc perlat stema Moldovei: cap de bour avînd între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în jos, flancat la stînga heraldică de o lună în scădere (în ultimul pătrar) și la dreapta de o roză cu cinci petale, cea impară îndreptată în jos.
Legendă: +MONETA MOLDAVIE
Revers Stema familiei Mușat (?) în cerc perlat: scut despicat vertical; în cîmpul întîi o cruce de Malta și o roză cu cinci petale fiecare cu doi lobi, petala impară fiind indreptată în sus, în cîmpul al doilea trei grinzi; cercul perlat exterior vizibil numai pe o mică porțiune
Legendă: +STEFANUS VOIEVODA

Această monedă medievală moldovenească face parte din colecția domnului Bogdan Costin, specialist în monede medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins. Piesa apare și pe Monedele Moldovei și Valahiei, expoziție virtuală de monede medievale românești.

Gros bătut de Ștefan cel Mare și Sfînt, domn al Moldovei între 1457 și 1504, cel mai important conducător politic și militar român al tuturor timpurilor.

Moneda prezentată mai sus este o monedă celebră, fiind probabil cea mai bine conservata monedă de la Ștefan cel Mare. Imaginea ei apare între altele pe supracoperta monografiei Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin C. Oprescu, publicată în 1977. Exact această piesă a facut parte din colectia inginerului Octavian Luchian, unul din cei trei autori ai monografiei. Cartea citată încadrează moneda prezentată aici în tipul I a. Imaginea aceleiași monede apare și pe prima planșă de după pagina 160 din volumul II al lucrării Istoria românilor de Constantin C. Giurescu și Dinu C. Giurescu. Puteți confrunta mai jos piesa cu scanari din cele două cărți.

Se pare că imaginea acestei monede a servit de model doamnei Aida Tasgian Constantinescu pentru machetarea uneia din valorile emisiunii filatelice Numismatica din 1970. În urma machetării imaginea a fost completată și îmbunătățită, astfel că pe timbru nu a apărut imaginea exactă a acestei monede.



Înapoi la pagina de selecție!