Monedă medievală moldovenească      
          Ștefan cel Mare și Sfînt
Înapoi
gros tip II a - Ștefan cel Mare și Sfînt
Înainte
Ștefan cel Mare și Sfînt - gros tip II a
14 mm diametru, 0.61 g, argint
Avers Într-un cerc perlat stema Moldovei: cap de bour avînd între coarne stea cu cinci raze, cu raza impară în jos, flancat la stînga heraldică de o lună în scădere și la dreapta de o roză cu cinci petale.
Legendă: +MONETA MOLDA
Revers Stema familiei Mușat (?) în cerc perlat: scut în care se află o cruce dublă patriarhală, formată din două cruci de Malta unite; cercul perlat exterior vizibil numai pe o mică porțiune
Legendă: +STEFANUS VOIEV

Această monedă medievală moldovenească face parte din colecția domnului Bogdan Costin, specialist în monede medievale românești, prin a cărui amabilă îngăduință imaginile de mai sus apar pe Romanian coins.

Gros bătut de Ștefan cel Mare și Sfînt, domn al Moldovei între 1457 și 1504, cel mai important conducător politic și militar român al tuturor timpurilor.

Conform clasificării din monografia Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin C. Oprescu, (publicată în anul 1977), moneda prezentată mai sus este un gros de tip II a (poziția 660). Clasificarea aparține cunoscutului numismat Octavian Iliescu.


Înapoi la pagina de selecție!