Informații numismatice esențiale și imagini de calitate!
Înapoi
probă monetară - 1 leu 1869
Înainte
probă monetară - 1 leu 1869
cerc perlat exterior de-a lungul căruia se află inscripția CAROL I° DOMNU AL ROMÂNILOR. și efigia domnului spre dreapta. Sub gît este scris numele gravorului, WYON. 23 mm diametru, margine cu zimți, cerc perlat exterior
valoarea nominală 1 LEU în ghirlandă de frunze de laur și de stejar, ROMANIA și anul 1869 încadrat la stînga și la dreapta de cîte două stele cu cinci raze

În numismatica românească sînt cunoscute numeroase probe de monede, multe din ele fiind prezentate în monografia Monede și bancnote românești de George Buzdugan, Octavian Luchian și Constantin Oprescu (1977). Proba de 1 leu de mai sus apare la poziția 196.

Proba a fost bătută la monetăria Heaton din Birmingham (și nu la Monetăria Regală din Londra, cum se afirmă în MBR) și prezintă efigia domnitorului Carol I cu favoriți și cu mustață, la fel ca și moneda de 20 lei din 1868, efigie reprodusă și pe patru piese din seria omagială emisă în anul 1906. Apăsați aici pentru a vedea piesa de 100 lei aur din 1906. Pe toate celelalte monede bătute în timpul lui Carol I acesta apare purtînd barbă și mustăți.

Proba prezentată pe această pagină (ca și cea de-a doua de pe pagina precedentă și cea de-a doua de pe pagina următoare) provin chiar de la Heaton. La o licitație de acum cîțiva ani cei de la Heaton au scos la vînzare cîte două bucăți din fiecare eseu, exemplare provenite de pe niște panouri aflate în birourile firmei. Probabil că tonurile diferite ale fețelor au fost cauzate de expunerea îndelungată.

Probele, ca de altfel și toate monedele românești bătute în străinătate înainte de obținerea independenței în 1877, au fost comandate doar la monetării particulare. Guvernul Otoman acceptase ca România să bată monedă proprie cu condiția ca pe acele monede să existe un semn al suzeranității otomane. Evident că probele prezentate aici nu se supun acestei clauze; guvernul otoman a intervenit pe lîngă guvernul francez, belgian și probabil și britanic pentru a opri baterea de monede neconforme în monetăriile oficiale. O astfel de intervenție nu putea însă afecta o companie privată precum Heaton.


Imaginile probei monetare de deasupra și informațiile aferente sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului J. M..


Înapoi la pagina de selecție!