|
1 leu 1870 |
|
![]() | ![]() |
23 mm diametru, 5 g, argint 83.5%, cupru 16.5%, margine cu zimți, cerc perlat exterior valoarea nominală 1 LEU, anul 1870, cunună formată dintr-o ramură de laur (stînga) și una de stejar (dreapta); sub panglica ce leagă cele două ramuri se află litera C, inițiala inginerului C.J. Cândescu, directorul și organizatorul monetăriei de la București | inscripția CAROL I DOMNUL ROMANIEI, efigia domnului spre stînga, cerc perlat exterior Tiraj: 400.000 piese |
Aceasta este prima monedă de 1 leu bătută de România. Piesele au fost bătute la monetăria din București începînd din data de 24 februarie 1870. Conform monografiei Monede și bancnote românești există exemplare cu fețele amplasate medalistic (foarte rare) și exemplare obișnuite. De asemenea există exemplare purtînd sigla monetăriei București, litera B. În monografia Monetele României (Octavian Iliescu, Paul Radovici, Editura Enciclopedică, București, 2004) piesa de 1 leu 1870 B este considerată a fi probă monetară. Proba poate fi văzută pe o pagina dedicată.
Domnul Cristian Ciuplea ne informează că piesele cu B sînt extrem de rare.
Imaginile de deasupra sînt prezente pe Romanian coins prin amabilitatea domnului J.M..
Ne putem face o idee despre valoarea unei astfel de monede observînd că în 1868 o bursă studențească era 37 de lei, cu care studentul abia ajungea să se sature o dată pe zi. În 1873 bursa a fost ridicată la 60 de lei. Constantin Bacalbașa scrie în "Bucureștii de altădată" la anul 1871: "Prețurile variau de la 20 bani porția pînă la maximum 80; cu 80 bani aveai mîncările excepționale, precum fripturi de curcan, de iepure etc. Eu dejunam cu 90 de bani și anume: pîine 10 bani, 2 ouă fierte 20 bani, o fleică 40 bani, 1 măr 10 bani, bacșișul 10 bani. Fără vin. Cu vin costa 1 leu și 10 bani.".
Denumirea leu provine de la talerii (leeuwendaalder în olandeză, cunoscuți și sub numele de löwentaler sau taleri-leu) din argint de aproximativ 75%, cîntărind cam 27 de grame, bătuți în partea olandeză a Țărilor de Jos începînd din secolul al XVI-lea. Primii taleri-leu au apărut în 1575, în timpul revoltei împotriva spaniolilor; ultimii au fost bătuți în 1713. Acești taleri purtau imaginea unui leu rampant, stema Provinciilor Unite ale Țărilor de Jos. Monedele, care au împrumutat numele de la stema Țărilor de Jos gravată pe monede, au fost bătute în multe provincii și orașe olandeze, printre care Dordrecht, Deventer, Kampen, Utrecht și Zwolle și au fost foarte mult folosite în comerțul cu Levantul.
![]() | ![]() |
40.8 mm diametru, 26.4 g, argint 75%, cavaler cu coif cu panaș pe cap, purtînd pelerină, avînd la picioare un scut cu un leu ridicat pe picioarele din spate - leu rampant; între un cerc perlat interior și altul exterior inscripția MO·ARG·PRO:CO· FOE·BELG·TRA | leu rampant; între un cerc perlat interior și altul interior motto-ul Provinciilor Unite și anul baterii: CONFIDENS·DNO·NON·MOVETUR·1639· |
Despre legendele ce apar pe talerul leu olandez
Legenda MO[NETA] ARG[ENTEA] PRO[VINCIARUM] CO[N]FOE[DERATUM] BELG[ICARUM] TRA[IECTUM] ar însemna, în traducere liberă, monedă de argint a provinciei Utrecht a Confederației Olandeze. Numele latin al orașului și provinciei Utrecht este Traiectum ad Rhenum, semnificînd un loc de traversare a Rinului. Referirea la Belgia apare deoarece teritoriile Confederației Olandeze au aparținut în antichitate provinciei romane Belgica.
Motto-ul Provinciilor Unite, CONFIDENS D[OMI]NO NON MOVETUR, se poate traduce liber prin cel ce crede în Dumnezeu nu va fi izgonit de la locul său. Ar putea să fie o aluzie la lupta antispaniolă a olandezilor conduși de Wilhelm de Orania.
În Țările Române talerii-leu au circulat foarte mult, în special în secolul al XVII-lea.
Spre sfîrșitul evului mediu talerul-leu a dispărut din circulație, dar numele de leu s-a păstrat pentru o monedă de cont, ce se împărțea în 40 de parale. Prin legea din 1867 leul a devenit moneda națională a României.
Republica Moldova, vecina noastră de la est, care este de asemenea un stat românesc, are și ea - din 1992 - lei.
Tot de la talerul-leu provine și leva bulgarilor, însemnînd tot leu. Unii spun că în același mod au moștenit leka albanezii - deasemenea leu. (O altă etimologie pentru leka spune că numele monedei vine de la numele lui Alexandru cel Mare, Leka i Madh în albaneză).
Înapoi la pagina de selecție!
|