Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
1 leu 1947
Înainte
1 leu 1947 1 leu 1947
18 mm diametru, 2.5 g, cupru 63%, zinc 37%, margine netedă
valoarea nominală 1 LEU și cunună de spice de grîu
ROMANIA, anul 1947 și stema României deasupra unei ramuri de măslin

Tiraj: 88.341.000 piese

În lucrarea Monetele României de Iliescu și Radovici (2004) se afirmă că aceste monede au fost bătute la București și la Budapesta, într-un tiraj de 90.000.000 de piese.

Catalogul Schäffer - Stambuliu din 2009 (România - proiecte, probe monetare și catalogul monedelor emise) precizează - la fel ca și MBR - că piesele s-au bătut la București.

Imaginile monedei de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator anonim.


În imaginile de mai jos este prezentată o ciudată eroare de batere. Fața cu valoarea nominală este imprimată pe ambele părți ale monedei, o dată normal și o dată inversat. Fața imprimată normal este luminată de sus în jos și ca urmare muchiile desenului în relief dinspre sursa de lumină apar strălucitoare. Fața imprimată în oglindă este luminată de jos în sus, fiind strălucitoare muchiile adîncite, aflate în bătaia luminii. Ca urmare pe ambele imagini sînt luminate aceleași muchii. Imaginile apar pe site prin amabilitatea domnului Radu Lissner.

1 leu 1947 - eroare de batere

În imaginile de mai jos este prezentată o eroare de batere apărută ca urmare a deplasării piesei în matriță. Imaginile au fost puse la dispoziție pentru Romanian coins de către domnul Moise Alexandru-Răzvan.

1 leu 1947 - eroare de batere 1 leu 1947 - eroare de batere

Înapoi la pagina de selecție!