Informații numismatice esențiale și imagini de calitate!
Înainte
2 grivne 2000
Universitatea din Cernăuți - 125 de ani
Înainte
2 grivne 2000 - Universitatea din Cernăuți - 125 de ani - avers 2 grivne 2000 - Universitatea din Cernăuți - 125 de ani - revers
31 mm diametru, 12.8 g, alpaca (aliaj cupru-nichel-zinc de culoare argintie), margine cu zimți
Avers: UKRAINA, anul 2000, stema mică a Ucrainei, 2 GRIVNI (cu litere chirilice) însemnînd UCRAINA 2 GRIVNE, la dreapta logo-ul Băncii Naționale a Ucrainei, în părțile laterale desene reproducînd ornamente de pe tavanul Sălii de marmură - fosta Sală Sinodală, în care în 1918 s-a votat unirea Bucovinei cu România
Revers: fațada clădirii principale a universității - fostul Palatul al Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei și Dalmației, văzută prin trei arce separate de două coloane (aparținînd unui portic al unei alte clădiri din ansamblul arhitectural), inscripțiile CERNIVEȚKII DERJAVNÎI UNIVERSITET și 125 ROKIV (cu chirilice) însemnînd UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ (sau de stat) DIN CERNĂUȚI și 125 DE ANI

Data emisiunii: 15 septembrie 2000

Tiraj: 50.000 de piese


Moneda a fost emisă de Banca Națională a Ucrainei pentru a aniversa 125 de ani de la înființarea Universității din Cernăuți. Piesa face parte din seria „Instituții de învățămînt superior din Ucraina”. Desenul monedei a fost creat de artistul Mikola Kociubei, gravorul piesei fiind Sviatoslav Ivanenko.

Această monedă apare pe site fiindcă orașul Cernăuți a jucat un rol important în istoria statului medieval moldovenesc și a României moderne.

Despre Universitatea din Cernăuți

Universitatea din Cernăuți a fost înființată în anul 1875. Pe atunci orașul Cernăuți (ca și întreaga Bucovină) făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, așa că universitatea a căpătat - firesc - numele împăratului Franz Josef, iar aici se studia mai ales în limba germană.

După primul război mondial și unirea Bucovinei cu România universitatea din Cernăuți capătă numele regelui Carol I.

După cel de-al doilea război mondial nordul Bucovinei a fost ocupat de Uniunea Sovietică. În anul 1989 universitatea a căpătat numele lui Iuri Fedkovici (1834 - 1888), scriitor ucrainean născut la Putila în Bucovina, și care a locuit o vreme în Cernăuți.

Despre clădirea principală a Universității din Cernăuți

Clădirea ce apare pe monedă face parte din fosta reședință episcopală ortodoxă - Palatul Mitropolitan (din 1873 episcopia a fost ridicată la rang de mitropolie, episcopul devenind mitropolit), ansamblu ridicat între anii 1864 și 1882, fiind opera arhitectului ceh Josef Hlavka (1831 - 1908). Inițiativa construcției reședinței episcopale a aparținut episcopului român Eugenie Hacman (1793 - 1873), cunoscut mai ales pentru că a promovat învățămîntul în limba română în Bucovina. Inaugurarea ansamblului a fost făcută în 1882 de către Silvestru Morariu-Andrievici (1818 - 1895), arhiepiscop al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei și Dalmației.

În clădirea de pe monedă se află marea Sală Sinodală, în care Consiliul Național Român a organizat Congresul General al Bucovinei, care, pe 15 noiembrie - stil vechi / 28 noiembrie - stil nou, a votat „Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile hotare pînă la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu Regatul României”. Astăzi sala se numește „Sala de marmură”. Ornamente de pe tavanul acestei săli au fost reprezentate pe aversul monedei.

împăratul Franz Josef pe o monedă ungurească de 1 forint din 1878 bustul lui Fedkovici din Storojineț
Înapoi la pagina de selecție!