Înapoi
500 lei 1999 eclipsa
Observatorul Astronomic București
Înainte
25 mm diametru, 3.7 g, AlMg3, margine netedă, calitate like proof
Gravat pe muchie: ROMANIA (de trei ori)
stema României, ROMANIA scris deasupra unui cîmp format din 7 linii orizontale, valoarea nominală 500 LEI, anul 1999, Luna acoperind Soarele. Litera O de la ROMANIA este plasată deasupra unui disc reprezentînd faza de maxim a eclipsei, fiind vizibile și cîteva raze de lumină
observatorul Institutului Astronomic al Academiei Române, linia solului, Luna acoperind Soarele, valoarea nominală 500 LEI scrisă deasupra unui cîmp format din 7 linii orizontale, stema României, ROMANIA scris deasupra unui cîmp format din 6 linii orizontale, anul 1999

Imaginile primei probei monetare de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.

Imaginile celei de a doua probe monetare de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului COSARU.


Institutul Astronomic al Academiei Române se află în Parcul Carol. A fost înființat în anul 1908, ca Observator Meteorologic și Astronomic.

În capitală există și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu al Municipiului București, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, care funcționează ca muzeu.

În articolul "Proiecte de monede și medalii emise de Banca Națională a României în anii 1997 - 1999”, publicat în revista "Cercetări Numismatice” (VIII, 2002), domnul Ștefan Ursachi arată că a executat 11 desene pentru fețele monedei cu eclipsa. Pe această pagină apar desenele cu numerele 4 și 1 (numărul 1 a fost folosit și la emisiunea oficială).

Monedele de 500 de lei din 1999 cu eclipsa puse efectiv în circulație pot fi văzute aici.


Înapoi la pagina de selecție!