Înapoi
50 lei 2017 (2018) - Ion Vatamanu - 80 de ani de la naștere
Înainte
28 mm diametru, 13 g, 99.9% argint, margine cu zimți
anul 2017, REPUBLICA MOLDOVA, stema Republicii Moldova, în exergă linie orizontală și valoarea nominală 50 LEI
bustul poetului, o crenguță cu cinci frunze, versurile Tu - o frunză, Eu - o frunză..., sub versuri semnătura poetului, inscripția ION VATAMANU și anii 1937-1993

Data emisiunii: 27 martie 2018

Tiraj: 200 de monede


Moneda face parte din seria Personalități.

Despre Ion Vatamanu

Ion Vatamanu s-a născut în anul 1937 în satul Costiceni din județul Hotin, România, sat aflat astăzi în raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți, Ucraina.

Ion Vatamanu a fost chimist, poet, publicist, revoluționar și apoi om de stat, un mare luptător pentru eliberarea națională a românilor din Basarabia și Bucovina

După cum afirmă notița istorică de pe certificatul de autenticitate ce însoțește moneda, „în perioada de Renaștere Națională, s-a afirmat ca un poet-tribun și om de stat remarcabil”.

În martie 1989, în contextul dificil din URSS, fondează, împreună cu poeta Leonida Lari, revista Glasul, pe care o și conduce între anii 1989 și 1991. A fost prima publicație apărută cu litere latine din Basarabia de după 1944, tipărită inițial în Letonia.

Ion Vatamanu a ținut un discurs în fața Marii Adunări Naționale de la 27 august 1990 (adunare în urma căreia limba română a devenit limbă de stat în Moldova sovietică, iar alfabetul latin l-a izgonit pe cel chirilic). În discursul său de la Marea Adunare Națională din Chișinău, în aplauzele mulțimii de 750.000 de români, a propus „Într-adevăr, dacă am sărbători o zi a Eliberării, să ne sărbătorim ziua de 27 august, cînd ne-am eliberat de mii și mii de lacrimi, cînd ne-am eliberat de un trecut încețoșat”. Această frază era un à propos la sărbătoarea impusă de sovietici a ocupării orașului Chișinău, pe 24 august 1944. Acest act istoric era serbat anual în RSSM (tocmai fusese serbat!), fiind numit de ocupanți „Eliberare” și fiind marcat prin monumentul „Eliberarea” din Chișinău. Compus alegoric dintr-o femeie - Moldova! și un ostaș sovietic (= soldat rus în înțelegerea băștinașilor), monumentul era amplasat în Chișinău la intersecția bulevardelor Lenin și Vokzalnaia (astăzi bulevardele Ștefan cel Mare și Sfînt și Constantin Negruzzi), la mai puțin de 2 km de locul Marii Adunări Naționale a românilor din RSSM.

În 1990 a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, unde a fost președinte al Comisiei Parlamentare pentru Cultură și Culte. S-a numărat printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Versurile de pe monedă aparțin poeziei Ideal, compusă în perioada sovietică, o discretă chemare la Unirea românilor, separați de granița creată la finalul celui de al doilea Război Mondial.


Ideal


Tu o frunză,

Eu o frunză.

Două frunze

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce fac?

Un copac.

Ție ți-i drag,

Mie mi-i drag...

Un copac

Cu alt copac

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce fac?

Un meleag.

Tu un bulgăr,

Eu un bulgăr,

Iar doi bulgări

De țărînă

Împreună,

Cînd s-adună,

Știi ce sînt?

Un pămînt.

Ție ți-i drag,

Mie mi-i drag...

Frunza cea de pe copac,

Pomul cel de pe meleag,

Frunza cîntă pe copac,

Iar copacul pe meleag,

Iar noi doi, în umbra lui,

Îi cîntăm pămîntului:

Mie mi-i drag,

Ție ți-i drag...Ion Vatamanu se află înmormîntat lîngă Anton Crihan (luptător de frunte în Sfatul Țării), Ion Ungureanu și Alexandru Moșanu (deputați în Parlamentul Independenței și luptători pentru Unirea cu Țara) și Grigore Vieru, marele poet și marea conștiință basarabeană.


Înapoi la pagina de selecție!