Sînt prezentate în imagini de calitate însoțite de informații
          specifice practic toate monedele românești.
Înapoi
5 lei 2006 - biserica de la Densuș
Înainte
5 lei 2006 - biserica de la Densuș 5 lei 2006 - biserica de la Densuș
37 mm diametru, 31.103 g, argint 99.9%, margine netedă
Avers: valoarea nominală 5 LEI, anul 2006, stema României, ROMANIA, imaginea unei părți din stîlpul central de rezistență al bisericii, cu icoana numit㠄Sfînta Treime de la Densuș”
Revers: biserica, văzută dinspre absida altarului, o parte din stîlpul central, conținînd stela funerară a generalului roman Longinus, inscripția BISERICA DE LA DENSUS

Data emisiunii: 13 noiembrie 2006

Tiraj: 500 de piese


Despre biserica de la Densuș

Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea. Are hramul Sfîntul Nicolae. În aceeași epocă au fost construite în Transilvania și alte biserici ortodoxe de piatră: la Gurasada (~1250), Strei (~1280), Sîntămăria Orlea.

În secolul al XIII-lea mai multe acte papale au cerut suprimarea libertății de cult a ortodocșilor în țările stăpînite de catolici. Ca urmare, în cea mai mare parte a evului mediu românii din Transilvania nu au avut dreptul să-și ridice biserici de piatră, ci numai de lemn.

Biserica de la Densuș are o clopotniță cu acoperiș de piatră. Pe acoperiș, în zona altarului, sînt doi lei de piatră. O bună parte din materialul de construcție provine din ruinele orașului roman Ulpia Traiana, aflat în apropiere. Au fost folosite arhitrave, praguri, altare votive, coloane, capiteluri. Se crede că fundațiile bisericii au aparținut unei clădiri mai vechi, care ar fi putut fi o villa rustica romană, un templu dedicat zeului Marte sau poate chiar mausoleului generalului roman Longinus.

În 1443 biserica ortodoxă de la Densuș, ctitorită de cnejii din familia Mănjina, este pictată de un Ștefan, primul pictor muralist român al cărui nume a ajuns pînă azi. Icoana „Sfînta Treime de la Densuș” îl înfățișează pe Isus copil, îmbrăcat în ie cu motive decorative tradiționale din zona Țării Hațegului (pe monedă apare doar capul lui Isus, din păcate). Dumnezeu-tatăl este reprezentat ca un bătrîn cu barbă lungă iar Sfîntul Duh ca un porumbel.

„S-ar părea deci că un meșter local a improvizat aici, cu mijloace împrumutate din arhitectura romanică și cu material provenit din demontarea unor clădiri antice, o biserică bizantină de un tip pe care nu l-a cunoscut decît din auzite, realizînd astfel o sinteză rustică, dar sugestivă, a curentelor artistice care s-au încrucișat pe solul Transilvaniei.” Citatul este din volumul „Istoria artelor plastice în România”, 1968 - colectiv de autori. Pasajul citat îi aparține lui Virgil Vătășianu.

Biserica din Densuș - imagine de pe pliantul ce însoțește moneda

Despre generalul roman Longinus, prietenul împăratului Traian

Cneius (sau Gnaeus) Pompeius Longinus a comandat garnizoanele romane rămase în Dacia după primul război daco-roman din anii 101-102. A fost consul în anul 90. Capturat de Decebal în anul 105, s-a sinucis. În schimbul eliberării sale, Decebal cerea despăgubiri de război și retragerea trupelor romane de pe teritoriul Daciei.

Există ipoteza cum că una din pietrele de mormînt folosite la construcția bisericii din Densuș a fost cea a generalului roman Longinus. Inscripția funerară este următoarea: D M / G·LONGIN / MAXIMO / VIX AN LVIII /IVLIA·AFRO / DISIA CONI / B M P (inscripția e parțial vizibilă pe monedă).

D M înseamnă D(iis) M(anibus), și este o invocație către zeii mani. G Longin Maximo este numele defunctului, probabil la dativ. VIX(it) AN(nis) LVIII arată că Gaius Longinus Maximus a trăit 58 de ani. Ultimele două rînduri arată că Iulia Afrodisia, soția defunctului - CONI(vgi) - a pus această piatră de mormînt. B M P este prescurtarea pentru Bene Merenti Posuit.

Inscripția funerară s-ar traduce cam așa: Zeilor Mani, lui Gaius Longinus Maximus, care a trăit ani 58, Iulia Afrodisia soție (pentru că) a binemeritat i-a pus (această piatră de mormînt).

Inscripția funerară - detaliu de pe monedă

Despre comuna Densuș

Comuna Densuș din județul Hunedoara are vreo 2-3000 de locuitori. Este în apropiere de orașul Hațeg și de Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Județul Hunedoara pe harta României și localitatea Densuș pe harta județului Hunedoara

Imaginile monedei omagiale 5 lei 2006 - biserica de la Densuș sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator ce a dorit să rămînă anonim.


Înapoi la pagina de selecție!