Probabil prima emisiune numismatică a     
               Republicii Populare Române
Înapoi
Centenarul anului revoluționar 1848
Înainte
Medalia centenarului anului revoluționar 1848 Medalia centenarului anului revoluționar 1848
38 mm diametru, 25 g, argint 83.5%, cupru 16.5%, margine netedă
inscripția CENTENARUL ANULUI REVOLUTIONAR 1848, NICOLAE BALCESCU și bustul marelui revoluționar român. Deasupra umărului stîng este scris H.I., inițialele gravorului Haralamb Ionescu.
inscripția REPUBLICA POPULARA ROMANA, anul 1948 între două stele și stema României

Piesa din imagini este prima sau eventual a doua emisiune numismatică a Republicii Populare Române. Are deci un caracter special, fiind printre primele documente în metal ale noului regim popular. Deși nu este o monedă propriu-zisă (lipsind valoarea nominală), am considerat util să o prezentăm pe Romanian coins ca piesă emblematică ce face trecerea de la vechiul sistem politic la altul nou. Medalia a fost astfel văzută și de autoritățile emitente, dovada fiind tirajul neobișnuit pentru medalii dar întru totul specific monedelor: 500.000 de bucăți.

Diametrul este superior monedelor clasice de 5 lei ale lui Carol I, titlul fiindu-le însă inferior. Diametrul corespunde 5 lei-ului omagial din 1906.

Piesa a fost un bun mod de a populariza stema nou creată a țării. Se observă lipsa stelei din vîrf, care avea să fie adăugată abia în 1953. Pe avers se află efigia lui Nicolae Bălcescu, mult preferat mai apoi de regimul comunist pentru machetarea bancnotelor alături de Tudor Vladimirescu.

Titulatura Republica Populară Română a durat de la 30 Decembrie 1947 pînă la 21 august 1965.

Mulțumită particularităților menționate, piesa se bucură de oarecare notorietate și de un interes real pentru ea.

Cincizeci de ani mai tîrziu noi emisiuni monetare s-au adăugat acestei piese, serbînd un secol și jumătate de la Revoluția ce a modelat substanțial dezvoltarea României moderne. În 1998 Banca Națională a bătut un set aniversar de două piese de aur (500 și 1000 lei), prezente și ele pe Romanian coins.


Înapoi la pagina de selecție!