Înapoi
jetoane Frații Ursian
Înainte
20.2 mm, 2.27 g, alamă
cerc perlat exterior, valoarea 1
cerc perlat exterior, inscripția FRAȚII URSIAN

În [1], monografie publicată în anul 2012, frații Ursian sînt descriși ca arendați din zona Bacăului. Tot în [1] sînt descrise și jetoane ”Frații Ursianu”, cu un "u" în plus la sfîrșitul cuvîntului. Părerea noastră este că sînt șanse foarte mici să fie vorba despre emitenți diferiți.

Între timp noi surse de informație au devenit disponibile pe Internet. Se constată că numele Ursian este puternic asociat cu orașul și județul Botoșani. În orașul Botoșani există o casă monument istoric numită Casa Ursian Fischer despre care se știe că a fost cumpărată în anul 1906 de un Gheorghe Ursian ce avea gradul de căpitan. Există și informația că Gheorghe Ursian a fost numit prefect al județului Botoșani în anul 1911. Un D. Ursian a fost primar al Botoșanilor între 1908 și 1911 [2].

În istoricul parohiei Sfînta Cuvioasă Parascheva - Mihălășeni [3] un Gheorghe Ursian apare ca stăpîn al moșiei Mihălășeni, calitate în care i-a ajutat pe săteni să ridice un locaș de cult în anul 1870. În același document frații Ursian apar menționați explicit în calitate de ctitori ai unei biserici noi în Mihălășeni, în anul 1905. Satul Mihălășeni se găsește în județul Botoșani, la aproximativ 35 km de orașul Botoșani. În sat încă mai există un conac Ursianu, sau Urșianu.

Un Gheorghe Ursianu este menționat de marele istoric Nicolae Iorga în [4]. Este vorba de un fost coleg de școală primară, care se căsătorise cu o rudă de-a istoricului.

Pe baza celor enumerate mai sus se poate emite ipoteza pertinentă că jetoanele Frații Ursian au fost folosite, cel mai probabil, pe moșia de la Mihălășeni. Poate că în viitor vor ieși la iveală noi documente care să confirme (sau să infirme) această ipoteză.

Bibliografie

1. Schäffer E., România. Jetoane, semne valorice și mărci, Guttenbrun [vechiul nume german al satului Zăbrani din județul Arad], 2012.

2. Gorovei A., Monografia orașului Botoșani. Ediția Primăriei de Botoșani, Institutul de Arte Grafice "M. Saidman" Folticeni, 1926.

3. * * *, Monografie. Parohia Sfînta Cuvioasă Parascheva - Mihălășeni, accesat octombrie 2023.

4. Iorga N., O viață de om așa cum a fost. I. Copilărie și tinereță. Editura N. Stroilă, București, 1934.


Înapoi la pagina de selecție!