Înapoi
jeton Gebr. Rosenberg (Frații Rosenberg) Chiojdeni
Înainte
18.3 mm, 2.15 g, alamă?
cerc perlat exterior, inscripția circulară GEBR. ROSENBERG ★ CHIOJDENI ★, valoarea 5 în cerc perlat interior
o stemă foarte asemănătoare cu aceea a orașului german Köln, anul 1904

Satul Chiojdeni se găsește în județul Vrancea. Pentru exploatarea lemnului în zona Chiojdenilor în anul 1903 a fost construită linia de cale ferată cu ecartament de 1000 mm dintre Motnău și Chiojdeni, în lungime de 13.5 km, beneficiară fiind firma Frații Rosenberg.

Cele trei coroane de pe stema reprezentată pe jeton sînt o referire la cei trei magi din povestea biblică, a căror moaște erau păstrate în catedrala din Köln. Picăturile de pe stemă sînt lacrimile Sfintei Ursula, patroana orașului.

Despre frații Rosenberg

Siegfried Rosenberg (1872-1944?) și frații săi Max, Paul și Arthur erau proprietarii firmei Gebrüder Rosenberg (Frații Rosenberg). Afacerea lor era în industria lemnului. Siegfried Rosenberg locuia în orașul Köln din Germania (de unde și legătura cu stema de pe jeton). În timpul celui de-al doilea Război Mondial Siegfried și soția acestuia au fost deportați în ghetoul de la Theresienstadt și apoi în lagărul de la Auschwitz, unde au fost uciși [1].

E interesant de observat că frații Rosenberg își desfășurau afacerile pe mai multe continente. Maximilian (Max) Rosenberg (1874-1932) a trăit în Colonia Capului (Cape Colony, azi în Africa de Sud) între 1890 și 1906 [3]. Din acest motiv principalele informații despre el se găsesc în articolul ce-i este dedicat în versiunea în afrikaans a enciclopediei Wikipedia [3]. În această perioadă frații săi Arthur și Siegfried au început o exploatare forestieră în Bucovina, pe atunci aflată în componența Austro-Ungariei. Max s-a mutat în Galați în anul 1904 [2] (anul nu corespunde cu anul în care s-a mutat în România conform cu sursa [3]) pentru a organiza exportul lemnului exploatat la Chiojdeni spre portul olandez Rotterdam [3]. Vera (1908-2000), fiica lui Max, născută la Galați și emigrată în Marea Britanie, este cunoscută sub numele de Vera Atkins. În timpul războiului a făcut parte dintr-un serviciu secret britanic numit Special Operations Executive (SOE). După terminarea Primului Război Mondial Max Rosenberg s-a întors în România, stabilindu-se la Crasna, în Bucovina [3].

Bibliografie

1. NS-DOK (NS-Documentation Center of the City of Cologne), Rosenberg, Siegfried , accesat noiembrie 2023.

2. Roman C., Vera ATKINS – a Romanian MATA HARI in the services of the SOE. (biografie inclusă în volumul Blouse Roumaine - An Anthology of Romanian Women), accesat noiembrie 2023.

3. * * *, Max Rosenberg, Wikipedia, accesat noiembrie 2023

4. Bălăiță D., Jetoanele Chiojdeni. Colecționarul român, nr. 5, 2009.


Înapoi la pagina de selecție!