Monedă medievală transilvăneană               
                                 Carol al VI-lea
Înapoi
ducat 1731 - Carol al VI-lea
Înainte
Transilvania - Carol VI - ducat - avers Transilvania - Carol VI - ducat - revers
? mm, ~3.5 g, aur 98%
Avers: cerc perlat exterior, în interior bustul împăratului Carol al VI-lea privind spre stînga și legenda:
CAROL·VI D·G·R·I·___ S·A·G·H·H·B·R

Revers: cerc perlat exterior, în interior vulturul bicefal cu stema Transilvaniei pe piept și legenda:
·ARCHID·A·D·B·PRINC·TRANSYL·1731

Inscripția începe pe aversul ducatului și se încheie pe revers:
CAROL·VI D·G·R·I·___S·A·G·H·H·B·R ·ARCHID·A·D·B·PRINC·TRANSYL·1731 , citindu-se

CAROL[VS] VI D[EI] G[RATIA] R[OMANORUM] I[MPERATOR] S[EMPER]
A[VGVSTVS] G[ERMANIAE] H[ISPANIAE] H[VNGARIAE] B[OHEMIAE] R[EX]
ARCHID[VX] A[VSTRIAE] D[VX] B[VRGVNDIAE] PRINC[EPS] TRANSYL[VANIAE]


și însemnînd Carol al VI-lea, prin mila lui Dumnezeu împărat al romanilor, veșnic august, rege al Germaniei, Spaniei, Ungariei și Boemiei, arhiduce al Austriei, duce al Burgundiei și principe al Transilvaniei.


Monetăria medievală transilvană cunoaște cîteva perioade importante de evoluție: perioada regatului ungar care a bătut monede și în spațiul intracarpatic (în preajma minelor de aur, să zicem), perioada de principat autonom (sub suzeranitate otomană), perioada habsburgică pînă sub Maria Tereza, în care au continuat sa fie emise monede transilvănene propriu zise (purtînd chipul împăratului sau împărătesei, dar și stema principatului) și cea făcînd trecerea spre epoca modernă, ultima practic amintind de Transilvania doar prin siglele monetăriilor pe monede imperiale comune.

Viața principatului autonom transilvănean sub Habsburgi s-a scurs între 1691 și 1867, cînd dualismul austro-ungar i-a pus capăt. Principatul a beneficiat de un statut separat (reglementat prin diploma leopoldină), fiind direct subordonat împăratului. Prin pacea de la Carlowitz (1699) și apoi de la Passarowitz (1718) Poarta a fost silită să recunoască stăpînirea austriacă în Transilvania.

Moneda de mai sus aparține celei de a treia perioade, fiind un ducat de aur bătut de Carol al VI-lea (1711 - 1740). E o piesă rară, fiind cotată undeva între 1.000 și 1.500 de euro.

Are poziția 2848 în Monede și bancnote românești.

Imaginile de deasupra sînt prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea domnului Clark Smith, renumit numismat și specialist în monede de aur din întreaga lume.


Înapoi la pagina de selecție!