Orice monedă românească poate fi găsită aici!
Înapoi
10 lei 2011 - 90 de ani de la înființarea Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială Victor Anastasiu
Înainte
90 de ani de la înființarea Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială Victor Anastasiu - 10 lei argint 2011 90 de ani de la înființarea Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială Victor Anastasiu - 10 lei argint 2011
37 mm diametru, 31.104 g, 92.5% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, stema României, valoarea nominală 10 LEI, o imagine în care tînărul medic aviator locotenent Victor Anastasiu (întemeietorul Centrului Medical Aeronautic) măsoară tensiunea arterială unui candidat la școala de pilotaj
Revers: stema I.N.M.A.S., înconjurată de inscripția semicirculară pe trei rânduri INSTITUTUL NATIONAL DE MEDICINA / AERONAUTICA SI SPATIALA / „GL. DR. AV. VICTOR ANASTASIU”, în dreapta eroul mitologic Icar, anii 1920 - 2010

Data emisiunii: 17 ianuarie 2011

Tiraj: 500 de monede


Imaginile de pe această pagină sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a domnului Adrian Popovici. Îi mulțumim de asemenea domnului Yu_L.Yan.

Despre doctorul Anastasiu (1886 - 1972) și despre I.N.M.A.S.

Victor Anastasiu s-a născut la Huși în anul 1886. În anul 1913 era medic locotenent în Armata Regală Română, și a luat lecții de zbor, devenind primul medic român cu brevet de pilot de avion (din 1916). În anul 1918, cînd avea gradul de maior, Victor Anastasiu a fost numit medic șef al Serviciului Sanitar al Aeronauticii, în subordinea Marelui Cartier General al Armatei. În 1920 a înființat Centrul Medical Aeronautic. În anul 1939 era comandor, fiind șeful serviciilor medicale ale Forțelor Aeriene Regale Române.

În anul 2001 Institutul de Medicină Aeronautică - instituția moștenitoare a Centrului Medical Aeronautic - a fost redenumit㠄Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială general doctor aviator Victor Anastasiu”.

Despre imaginea de pe aversul monedei

Imaginea de pe avers este realizată după o fotografie din anul 1914. Medicul locotenent Anastasiu măsoară tensiunea arterială a unui domn care care dorea să urmeze școala militară de pilotaj. Imaginea a fost publicată în revista Realitatea ilustrată, numărul din 6 iunie 1939. Alte informații despre medicul Anastasiu pot fi găsite aici.

Pentru măsurarea tensiunii Anastasiu folosește un sfigmomanometru Riva-Rocci (un tensiometru - sphygmos înseamnă puls în grecește; medicul italian Scipione Riva-Rocci (1863 - 1937) a construit un manometru cu mercur pentru măsurarea presiunii sîngelui; utilizarea acestuia s-a extins foarte repede în întreaga lume).


Înapoi la pagina de selecție!