Înapoi
10 lei 1988
probe monetare
Înainte
? mm diametru, ? g, aluminiu
valoarea nominală 10 LEI, cunună de lauri, o carte deschisă, o roată dințată, două spice de grîu, un coș de fum și niște forme amintind de un peisaj industrial
ROMANIA SOCIALISTA ROMANIA, 1988 între două pătrate și stema țării
ca mai sus, cupru?, 5.5 g ca mai sus
ca mai sus, nichel? ca mai sus

Cartea, roata dințată și spicele de grîu sînt cel mai probabil o aluzie la alianța (presupusă a exista pe atunci) între pătura intelectualilor și cele două clase sociale: muncitorii și țăranii.

Pe probele din 1987 prezentate pe pagina anterioară coșul de fum este în funcțiune, nori groși poluînd cerul albastru al patriei. În perioada comunistă prezența fumului echivala cu existența activităților productive avansate, a industrializării și în concluzie a vieții civilizate. Coșurile de fum și fumul evacuat de acestea apar și pe monede puse în circulație în epocă: 20 lei 1951, 50 bani 1955 și 1956, 3 lei 1963 și 3 lei 1966.

Simbolul Editurii Tehnice, editură valoroasă sub egida căreia un mare număr de cărți științifice din diferite domenii au fost tipărite, era în perioada nu chiar atît de îndepărtată un grup de trei coșuri fumegînd abundent. La scurt timp după revoluția din 1989 sigla s-a modificat. Au rămas coșurile însă fumul a dispărut, semnificația fiind probabil introducerea de filtre performante sau, după caz, dispariția totală a activității care a lovit foarte multe complexe industriale.

sigla Editurii Tehnice în 1985 (stînga) și 1995 (dreapta)

După cum putem vedea, schimbarea fumului dintr-un simbol pozitiv al modernizării și industrializării într-un simbol negativ semnalînd prezența poluării datează din perioada de final a erei comuniste.


Imaginile probei monetare de nichel de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului Florin L. Domnia sa ne-a trimis de asemenea imaginile unei probe de aluminiu, afișate multă vreme pe site.

Imaginile probei monetare de aluminiu de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea unui donator anonim.

Imaginile probei monetare de cupru de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.


Înapoi la pagina de selecție!