Înapoi
10 lei 2013 - 150 de ani de la punerea pietrei de temelie a Manufacturii de Arme de la Arsenalul Armatei
Înainte
37 mm diametru, 31.103 g, 99.9% argint, margine cu zimți
Avers: ROMANIA, stema României, anul 2013, valoarea nominală 10 LEI, cinci militari din armata Principatelor Unite - patru infanteriști și un cavalerist (după o imagine din 1863)
Revers: un fragment dintr-o litografie de epocă reprezentînd Manufactura de Arme din cadrul Arsenalului Armatei, deasupra o stemă a Principatelor Unite, inscripția MANUFACTURA DE ARME ARSENALUL ARMATEI 1863

Data emisiunii: 25 iunie 2013

Tiraj: 500 de monede


Stema de pe reversul monedei reproduce stema de pe medalia bătută în anul 1863 cu ocazia fondării Manufacturii de Arme.

Despre Manufactura de Arme

În cadrul eforturilor de creare a unei armate puternice Alexandru Ioan Cuza și principalul său colaborator în domeniul militar, generalul Ioan Emanoil Florescu (1819-1893, ministru de război în mai multe rînduri), s-au preocupat nu numai de unificarea armatelor Moldovei și Valahiei ci și de dotarea cu armament și întreținerea acestuia.

Arsenalul Armatei a fost amplasat pe terenul fostei curți domnești de pe Dealul Spirii. Această reședință domnească a fost construită de Alexandru Ipsilanti în timpul primei sale domnii la București (1774-1782). Terminată în 1776, a fost distrusă de un incendiu în anul 1812, drept care a fost numită Curtea Arsă. În fosta biserică a Curții s-a amplasat turnătoria (aici s-au turnat proiectile de artilerie) și forjele. În jurul clădirii principale s-au construit diverse ateliere, în principal de pirotehnie.

Piatra de temelie a Manufacturii de Arme a fost pusă pe 8/20 iulie 1863. Utilajele au fost cumpărate din Belgia, și au fost angajați și cîțiva specialiști belgieni. La manufactura de arme se fabricau piese de schimb și se reparau arme. Aici s-au modernizat modelele vechi de puști din dotarea armatei. De asemenea au fost produse arme, dar nu de serie, ci doar de protocol.

Pe Dealul Arsenalului (unde s-a aflat și Manufactura de Arme) s-a construit Casa Poporului, azi Palatul Parlamentului României.


Înapoi la pagina de selecție!