Înapoi
5000 lei 2001 - 125 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși
Înainte
35 mm diametru, 31.103 g, aur 99.9%, margine netedă
Avers: valoarea nominală 5000 LEI, ROMANIA, anul 2001, stema României și Coloana fără sfîrșit de la Tîrgu-Jiu
Revers: bustul și semnătura sculptorului și inscripția CONSTANTIN BRANCUSI 1876 - 2001, inițialele V. G. sub umărul drept (Vasile Gabor)

Data emisiunii: 15 martie 2001

Tiraj: 500 de piese


Imaginile acestei monede omagiale sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului J. Ardelean.

Despre Constantin Brâncuși

Născut la Hobița, în județul Gorj, Brâncuși a fost elevul lui Paciurea la București și al lui Rodin la Paris, metropolă în care se și stabilește în anul 1904.

În operele sale a reprezentat volume și ritmuri, surprinzînd esențialul formelor. Printre cele mai cunoscute creații ale lui Brâncuși se numără Pasărea măiastră, Începutul lumii, Cocoșul, Rugăciunea, Pasărea în spațiu sau Domnișoara Pogany.

Ansamblul de la Tîrgu-Jiu, compus din Poarta sărutului, Masa tăcerii și din Coloana fără sfîrșit este o capodoperă a sculpturii monumentale. A fost inaugurat în 1938. Există părerea că aceste monumente sînt realizate în memoria eroilor căzuți în primul război mondial, numit, în acea vreme, Marele Război pentru Reîntregirea Neamului. Coloana fără sfîrșit ar fi mai complet și mai corect denumită Coloana recunoștinței fără sfîrșit.

În anul 2001 Republica Moldova a emis o monedă omagială de argint de 50 de lei dedicată aniversării a 125 de ani de la nașterea marelui artist român. Trebuie observat că moneda românească - pusă în vînzare pe 15 martie 2001 - a folosit imaginea Coloanei fără sfîrșit, iar moneda moldovenească - pusă în vînzare pe 5 noiembrie în același an - prezintă Poarta sărutului și Masa tăcerii. Ansamblul monumental de la Tîrgu-Jiu este astfel complet!


Înapoi la pagina de selecție!