S螽t prezentate 螽 imagini de calitate 螽soite de informaii
          specifice practic toate monedele rom滱e演i.
姷apoie
5000 lei 2002 - 150 de ani de la na演erea lui Ion Luca Caragiale
姷ainte
5000 lei 2002 - 150 de ani de la na演erea lui Ion Luca Caragiale - avers 5000 lei 2002 - 150 de ani de la na演erea lui Ion Luca Caragiale - revers
35 mm diametru, 31.103 g, aur 99.9%, margine neted
Avers: ROMANIA, stema Rom滱iei, valoarea nominal 5000 LEI, o masc reprezent螽d comedia 槐 alta reprezent螽d tragedia a榷zate pe o panoplie, anul 2002 槐 semn綟ura dramaturgului
Revers: bustul scriitorului 螽cadrat de anii 1852 槐 1912, inscripia circular 150 DE ANI DE LA NASTEREA LUI ION LUCA CARAGIALE. Sub bust este un semn rombic, format din patru romburi mici.

Data emisiunii: 11 martie 2002

Tiraj: 250 de piese


Bunicul lui Ion Luca Caragiale, 泱efan, grec sau arvanit (albanez) din insula Idra, a venit 螽 溍ra Rom滱easc pe vremea lui Vod Caragea. Tat緄 s綦, Luca, a fost avocat, iar unchii s緅 au fost actori 槐 oameni de teatru.

Caragiale a fost sufler 槐 copist la Teatrul Naional (1871/72), codirector al ziarului Naiunea Rom滱, a lucrat la mai multe ziare, printre care 槐 la Timpul, unde a fost coleg cu Mihai Eminescu 槐 cu Slavici, a fost membru al Societ裻ii Junimea, ba a fost chiar 槐 negustor. Spre sf褳槐tul vieii, mo演enind peste 400.000 de lei, s-a mutat la Berlin, unde a 槐 螽cetat din via.

Pe 8 august 1870 a participat la Revoluia” de la Ploie演i, c螽d c綯itanul Alexandru Candiano-Popescu a proclamat Republica. Caragiale a dezarmat un subcomisar, ocup螽du-i pentru c褾eva ore postul!

Caragiale este cel care a interpretat telegrama cifrat Medoc fini. Votca, Tzuica, dedans” pentru ziarul Naiunea Rom滱, care a anunat c緂erea Plevnei pe 1 septembrie, provoc螽d un mare scandal care a culminat cu 螽chiderea ziarului. 姷 realitate, Plevna a c罳ut pe 28 noiembrie stil vechi.

George C緄inescu, 螽 Istoria literaturii rom滱e de la origini p螽 螽 prezent, ne 螸p綖t蒪e演e urm綟oarea anecdot despre Caragiale 螽 audien la regele Carol I:

- Majestate, o s v rog s m 螸prumutai cu o mie de lei ...

- Regele nu 螸prumut, regele d ...

- Dar Caragiale nu ia, Caragiale numai 螸prumut.”

Operele lui Caragiale - Schiele, Momentele, nuvelele 槐 comediile O scrisoare pierdut, O noapte furtunoas, D'ale carnavalului sau Conu Leonida fa cu reaciunea - s螽t foarte apreciate 槐 ast罳i de rom滱i.

姷 螽cheiere, consider緆 c memoria lui Caragiale, 螽 loc de baterea a 250 de piese de aur masiv, ar fi fost mult mai profund 槐 螽tr-un mod mai chibzuit cinstit prin emiterea unuia sau a dou milioane de piese de metal comun, de cinci sau zece mii de lei s zicem, piese care s r罳bat din tainiele Monet綖iei 螽 buzunarele rom滱ilor.


Imaginile monedei omagiale de aur de deasupra s螽t prezente pe site-ul Romanian coins prin amabilitatea unui donator ce a dorit s r緆螽 anonim.


Imaginile probei de tombac de mai jos s螽t prezente pe site prin amabilitatea domnului Yu_L.Yan.


姷apoi la pagina de selecie!