Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Răciula
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA RĂCIULA și o imagine a mănăstirii cu biserica mare cu hramul Nașterea Maicii Domnului în centru și cu biserica cu hramul Sfîntului Mare Ierarh Nicolae în dreapta

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre mănăstirea Răciula

Mănăstirea Răciula are hramul Nașterii Maicii Domnului și se află în satul Răciula din raionul Călărași, în apropiere de Hîrjauca și de Hîrbovăț. A fost ctitorită în secolul al XVIII-lea de frații Andrei și Ioan Roșca și de alți răzeși, pe moșia răzeșului Lupu Stratan.

Biserica mare are hramul Nașterii Maicii Domnului și a fost construită în jurul anului 1800. Această biserică a fost refăcută în piatră în anul 1845 și în 1907-1910. Este cea care apare în prim-plan pe monedă. În 1959 turla a fost demolată, nava bisericii fiind transformată la început în sală pentru nunți, iar mai apoi în depozit al colhozului din Răciula.

Biserica mică, de iarnă, a fost ridicată prin 1822, refăcută în anii 1855-1860, și are hramul Sfîntului Mare Ierarh Nicolae. Este reprezentată pe monedă în plan secund, în dreapta-jos.

În anul 1811 schitul de călugări de la Răciula a fost transformat în schit de călugărițe. În anul 1938 mănăstirea a căpătat numele de „Sfînta Mănăstire Oltea Doamna” - Oltea Doamna fiind mama lui Ștefan cel Mare.

În iulie 1959, la închiderea mănăstirii de către comuniști, maicile au încercat să se opună. Clopotele bisericilor au bătut în continuu timp de 10 zile iar sătenii s-au adunat cu mic cu mare pentru a-și apăra mănăstirea. În cele din urmă miliția sovietică a intervenit în forță cu armele de foc și mănăstirea a fost închisă. În urma confruntării cu miliția un localnic a fost ucis, mai mulți răniți, iar mai tîrziu opt oameni au fost trimiși în detenție. La Răciula maicile locuiau în case răspîndite în jurul celor două biserici, așa că după închiderea mănăstirii cele mai multe au rămas pe loc, fiind obligate să lucreze în colhoz (care căpătase cam tot inventarul mănăstirii).

În 1989-1990 mănăstirea Răciula se reface, bisericile fiind mai apoi reparate și readuse la vechiul aspect. În prezent (2010) Răciula are aproximativ 100 de călugărițe.


Înapoi la pagina de selecție!