Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Rudi (Rughi)
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA RUDI și o imagine a bisericii mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre mănăstirea Rudi sau Rughi

Mănăstirea a fost ridicată în 1777, în timpul lui Grigore al III-lea Ghica, în apropierea unui izvor cu apă tămăduitoare. A fost construită pe moșia fraților Andronache și Teodor Rudi (Rudea), cu sprijin financiar de la negustorul Semion Donciul din Movilăul Podoliei (în Transnistria românească). Mănăstirea este în satul Rudi, raionul Dondușeni, vechiul județ Soroca, în rezervația peisagistică Rudi-Arionești. În 1828 călugării se mută la mănăstirea Călărășauca, în locul lor venind maicile de la mănăstirea Sărătura din județul Hotin.

Pe monedă este reprezentată biserica Sfînta Treime, zidită din piatră la 1777, un monument de arhitectură moldovenească, una dintre puținele biserici din Moldova de răsărit care și-a păstrat stilul arhitectonic moldovenesc. Închisă la 1846, mănăstirea este reînființată în 1921. Închisă din nou în 1940 de sovietici (aici a fost înființat un orfelinat și un sanatoriu pentru copii), este iarăși redeschisă de călugări în 1992. Din 1999 este din nou mănăstire de călugărițe.

În localitatea Rudi se află primul monument din Republica Moldova ocrotit de UNESCO și trecut în patrimoniul mondial (și singurul pînă acum - 2006). Este vorba de un punct geodezic al arcului de meridian al astronomului Friedrich Georg Wilhelm Struve. Arcul Struve are o lungime de 2820 de kilometri, întinzîndu-se de la Hammerfest din Norvegia pînă la Izmail (azi în Ucraina). În anul 2009 Republica Moldova a dedicat arcului Struve o monedă de argint de 50 de lei. Cele peste 250 de puncte geodezice au servit la măsurarea lungimii unui segment de meridian terestru. În 2006 s-a ridicat aici un monument geodezic nou, ocazie cu care s-a reparat drumul către satul Rudi și către mănăstire.


Înapoi la pagina de selecție!