Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Țigănești
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA ȚIGĂNEȘTI și o imagine de ansamblu a mănăstirii, cu biserica de vară și cu cea de iarnă

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre mănăstirea Țigănești

Avînd hramul Adormirea Maicii Domnului, mănăstirea este situată lîngă satul Țigănești din raionul Strășeni, la o margine de pădure, într-un loc greu accesibil.

La 1725 aici a fost un schit, ctitorit de boierul Lupu Dencu și de mai mulți răzeși din satele Cobîlca (azi Codreanca -, sat aflat tot în zonă, dar ceva mai departe de mănăstire) și Țigănești.

Închisă în 1960, a fost transformată în spital pentru persoane cu handicap. Cărțile și icoanele au fost luate, sub cuvînt că vor fi duse la Mănăstirea Hîrbovăț. Promisiunea a fost numai de formă, deoarece obiectele luate au fost arse undeva la marginea pădurii. În anul 1961 cimitirul mănăstirii a fost de asemenea distrus. Mănăstirea a fost redeschisă pe 8 septembrie 1992. În prezent Țigănești este mănăstire de călugări.

Biserica mare, ctitorită în 1846, este reprezentată pe monedă. A fost restaurată în anul 1998. În spatele bisericii pe monedă apar biserica de iarnă (1840) și, probabil, chilii ale mănăstirii. O a treia biserică a fost ridicată în anul 2009, și este plasată deasupra izvorului, lîngă bazin. Această bisericuță este închinată icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Izvorul Tămăduirilor”. (Izvorul Tămăduirilor este o sărbătoare ortodoxă a Maicii Domnului, sărbătoare ce amintește de o vindecare miraculoasă a unui orb la un izvor de lîngă Constantinopol, petrecută cu 15 veacuri în urmă. Are loc în prima vineri după Paște. Icoana Maicii Domnului „Izvorul Tămăduirilor” este sărbătorită separat pe 4 aprilie.) Mai multe informații despre Mănăstirea Țigănești puteți găsi pe site-ul mănăstirii.


Înapoi la pagina de selecție!