Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Condrița
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA CONDRIȚA și o imagine de ansamblu a mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre monedă

Desenul de pe monedă este „generic”, nerespectînd dispunerea spațială reală a clădirilor din mănăstire. Biserica din stînga monedei este Adormirea Maicii Domnului, iar cea din dreapta se vrea cel mai probabil să fie biserica Sfîntul Ierarh Nicolae. Un unghi din care mănăstirea să înfățișeze imaginea de pe monedă nu există la Condrița. Luînd biserica Adormirii Maicii Domnului ca referință, biserica Sfîntul Ierarh Nicolae ar trebui să fie în fața, nu în spatele primeia. Clădirile din spatele bisericii Adormirii Maicii Domnului au fost înlocuite cu un peisaj forestier convențional.

Despre mănăstirea Condrița

Mănăstirea Condrița se află în Codrii Moldovei, la aproximativ 26 de kilometri de Chișinău. A fost întemeiată în 1783 de călugărul Iosif, venit de la mănăstirea Căpriana. Conform unei legende locale, mănăstirea a fost întemeiată de un haiduc pe nume Condrea, care la bătrînețe dorea să își ispășească păcatele. Hramul bisericii mai vechi, de iarnă, este sfîntul ierarh Nicolae, care este și ocrotitorul mănăstirii.

Biserica Adormirii Maicii Domnului (de vară) - a fost înălțată între 1895 și 1897, în stil eclectic.

În 1918 schitul Condriței, dată fiind creșterea numărului viețuitorilor, s-a separat de Căpriana, devenind mănăstire de sine stătătoare, sub păstorirea starețului Daniil Grozavu.

O dată cu invazia sovietică, mănăstirea a fost închisă cu de-a sila de către noile autorități ateiste. În 1947 călugării au fost alungați la Căpriana și la Suruceni, mănăstiri care mai tîrziu au fost închise la rîndul lor. Din 1946 în complexul monastic se instalase o școală silvică, rămînînd acolo pînă în 1960. Din 1960 pînă în 1993 fosta mănăstire a fost tabăra școlar㠄Zoia Kosmodemianskaia”, botezată după numele unei eroine preferate a Uniunii Sovietice. În ciuda profanărilor, bisericile nu au fost demolate. Fragmente ale frescei (cu inscripții în limba română și cu caractere latine) au supraviețuit, pe cupolă, în biserica Adormirii - transformată în depozit.

Icoanele și celelalte obiecte de cult au fost aruncate în pădure ca gunoaie, puține din ele fiind salvate și apoi reîntoarse în mănăstirea de azi, redeschisă în 1993. Zestrea a fost parțial completată prin donații de la Căpriana și Noul Neamț. În 2012, biserica Adormirii este într-o stare avansată de deteriorare iar mănăstirea, în ansamblu, săracă.

Biserica Sfîntului Ierarh Nicolae este în curs de restaurare, fiind doar parțial repictată.

Nivelul de sub pămînt al bisericii de iarnă este o biserică în sine - și aceasta în restaurare.

Astăzi Condrița este mănăstire de măicuțe, cu doar cîteva suflete. Făcînd cîțiva pași prin curtea mănăstirii de azi, îți este greu să alungi senzația unei călătorii în trecut, prin acest loc părînd și azi să bîntuie duhul prigonirii bolșevice.


Înapoi la pagina de selecție!