Înapoi
50 lei 2000
Mănăstirea Suruceni
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA SURUCENI și o imagine de ansamblu a mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.

Despre mănăstirea Suruceni

Situată în comuna Suruceni din raionul Ialoveni, mănăstirea este închinată Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe. A fost întemeiată la 1785 de ieromonahul Iosif și de pitarul Casian Suruceanu. Prima biserică a mănăstirii era de lemn (biserica de vară, cu hramul hramul Sfîntului Gheorghe); a fost ridicată în 1794 și refăcută în piatră în 1828 (este cea de pe moneda apărută în anul 2000). Biserica de iarnă, cu hramul Sfîntului Nicolae, a fost construită în 1860, sub egumenul Anatolie. Incinta de piatră din jurul mănăstirii a fost zidită între anii 1903-1904, sub păstorirea egumenului Dionisie Erhan.

În anul 1959 mănăstirea a fost închisă de autoritățile ateiste. Aici a fost înființat un spital de psihiatrie, biserica de pe monedă fiind transformată în club. Se crede (de acum ca legendă) că pictura bolții, din care s-au păstrat pînă azi fragmente prin omenia directorului spitalului, a aparținut pictorului Ioan (și apoi călugărului) Irineu Protcenco, servind și ca teză de licență.

Redeschiderea mănăstirii a avut loc în 1991, după obținerea Independenței de stat a Republicii Moldova. Biserica închinată Sfîntului Gheorghe a fost refăcută în 1998, an din care în mănăstirea Suruceni activează și Seminarul Teologic Liceal de Fete Regina Maria.

Biserica poartă moaște ale martirilor Epictet și Astion, martirizați la 8 iulie în anul 290. Moaștele au fost descoperite sub altarul bazilicii episcopale a Halmyrisului, localitate antică situată între Murighiol și Dunavăț, în județul Tulcea. Biserica mai are și părticele din trupul Sfîntului Antipa Athonitul, din Calapodeștii Bacăului.


Înapoi la pagina de selecție!