Înapoi
50 lei 2000
seria Mănăstirile Moldovei
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA JAPCA și o imagine a mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.


Despre Mănăstirea Japca

Situată în comuna Japca din raionul Florești, mănăstirea a fost ridicată pe locul unui schit fondat în secolul al XVI-lea de călugări veniți de la schitul Deleni. Are hramul Înălțarea Maicii Domnului. Protejată de Patriarhia Rusiei, mănăstirea de maici de la Japca nu a fost închisă în anii '60, fiind singura mănăstire rămasă în funcțiune în Moldova sovietică.

Biserica de vară de la Japca are hramul Înălțarea Maicii Domnului. A fost ctitorită în 1825 de boierul Constantin Andronic, mărită și rezidită în 1912 în stil eclectic (înainte era în stil moldovenesc!). Biserica mare are trei altare: Înălțarea Domnului, Schimbarea la față și Sfînta cruce. Biserica de iarnă Arhanghelul Mihail datează din 1849.

Pe monedă este reprezentată biserica de vară Înălțarea Maicii Domnul (aproape pătrată, cu o turlă cu boltă în mijloc), o clopotniță, alte construcții.

Despre mănăstirea Curchi

Este situată în satul Curchi, comuna Vatici, raionul Orhei, avînd hramul Nașterea Maicii Domnului.

Conform legendei, a fost înființată în anul 1765 de Iordachie Curcă (sau Iordanie Curchi), ca mănăstire de călugări. O altă legendă spune că mănăstirea a fost făcută de Ștefan cel Mare, că a fost pustiită, și apoi reîntemeiată.

Biserica de iarnă este în stil neobizantin și are hramul Sfîntului Dimitrie. A fost reparată și redeschisă în 2005. Biserica de vară - ctitorită în 1810 de căpitanul Teodor Sabău - are hramul Nașterea Maicii Domnului, fiind făcută în stil clasic, cu elemente ale barocului rusesc.

Închisă și transformată de sovietici în 1958 în spital de psihiatrie, viața monahală este reluată la Curchi în 1994.

Pe monedă se observă zidul de piatră al mănăstirii, poarta cu turnul clopotniță, și biserica Nașterea Maicii Domnului.

Despre mănăstirea Tabăra

Mănăstirea Tabăra are hramul Adormirea Maicii Domnului și este situată în satul Tabăra din raionul Orhei. Se crede că a fost ctitorită de boierul Gheorghe Russo în anul 1784, sau de Darie Carp, vătaf al moșiei Russo, în 1779.

În anul 1815 s-a transformat din mănăstire de călugări în mănăstire de călugărițe. Închisă în 1960, a fost redeschisă în anii 1989-1990.

Biserica Adormirea Maicii Domnului (cea reprezentată pe monedă) a fost ridicată în anul 1828. Biserica Sfînta Treime datează din 1857.


Înapoi la pagina de selecție!