Înapoi
50 lei 2000
seria Mănăstirile Moldovei
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA DOBRUȘA și o imagine a mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.


Despre mănăstirea Dobrușa

Mănăstirea de călugări Dobrușa, avînd hramul Sfîntul Ierarh Nicolae, este situată în satul cu același nume din raionul Șoldănești. Satul Dobrușa, aflat pe valea unui rîuleț cu același nume, este atestat documentar încă din anul 1437, într-un uric de la voievozii Iliaș și Ștefan, fii ai lui Alexandru cel Bun.

A fost ctitorită în 1772 de călugărul Ioasaf, venit de la mănăstirea Probota. În 1959 în locul mănăstirii a fost înființată o școală-internat și niște depozite. Mănăstirea a fost redeschisă în 1993, fiind refăcute cele două biserici (vizibile și pe monedă).

Despre mănăstirea Cușilăuca

Este situată în raionul Șoldănești (fostul județ Soroca), lîngă Rîul Negru. A fost ctitorită în anul 1786 de Maria Tocanos din satul Cotiujeni, răzeșiță călugărită aici cu numele de Mitrodora.

Biserica cu hramul mănăstirii - Adormirea Maicii Domnului - a fost ctitorită în 1841 de arhimandritul Nicandru, confesor la Casa arhierească din Chișinău, și de sora acestuia, schimonahia Irina. Biserica a fost construită în stil neoclasic rusesc și este cea reprezentată pe monedă. O altă biserică a mănăstirii are hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Mănăstirea a fost închisă din 1961 pînă după prăbușirea URSS.


Înapoi la pagina de selecție!