Monede medievale moldovenești     
               Iliaș I
Înapoi
gros - Iliaș I
Înainte
Iliaș I - gros tip V - avers Iliaș I - gros tip V - revers
20 mm diametru, 1.2 g, bilon
Avers Într-un cerc perlat interior un călăreț în armură, cu sabia ridicată în mîna stîngă; cerc perlat exterior.
Legendă: +ELIASWOIWODA
Revers În cerc perlat interior un scut cu o cruce deasupra unui semn grafic; cerc perlat exterior.

Legendă: +ELIASWOIWODA

Gros bătut sub Iliaș I, domn al Moldovei între 1432 și 1442 (cu întreruperi). Imaginile sînt prezente pe site prin deosebita amabilitate a domnului Justinn O.

Despre Iliaș

După moartea lui Alexandru cel Bun (pe 1 ianuarie 1932) pe tronul Moldovei s-a urcat Iliaș, care de altfel fusese asociat la domnie. Acesta era fiul lui Alexandru cel Bun și al primei sale soții, Ana Neacșa. Iliaș era căsătorit cu Marinca, a cărei soră era soția lui Vladislav Jagello, regele Poloniei.

Domnia lui Iliaș a fost repede contestată de fratele său Ștefan, fiu nelegitim al lui Alexandru cel Bun. Pe mama acestui Ștefan o chema Stanca. Iliaș a prins-o pe mama rivalului său, ucigînd-o prin înecare. Ștefan fuge în Muntenia, de unde se întoarce cu oaste și, în toamna anului 1433, îl alungă pe Iliaș de pe tron, acesta fugind în Polonia. În 1435 Iliaș se întoarce din Polonia cu oaste și, după mai multe lupte, ajunge la o înțelegere cu Ștefan, împărțindu-și domnia și țara. Cei doi au domnit în paralel pînă în 1442.

Din letopisețul lui Grigore Ureche aflăm că în 1444 Ștefan l-a prins și l-a orbit pe Iliaș. În anul 1447 Roman al II-lea, fiul lui Iliaș, intră în Moldova cu ajutor de la poloni, îl învinge în luptă pe Ștefan, îl prinde și îi taie capul, răzbunîndu-și tatăl.


Înapoi la pagina de selecție!