Înapoi
50 lei 2000
seria Mănăstirile Moldovei
Înainte
30 mm diametru, 16.5 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 50 LEI, anul 2000 între două mici semne pătrate, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară MĂNĂSTIREA HIROVA și o imagine a mănăstirii

Seria este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare.


Despre Mănăstirea Hirova

Mănăstirea de maici Hirova are hramul Sfîntului Cuvios Simeon Stîlpnicul și se află în satul Neculaieuca din raionul Orhei.

Despre mănăstirea Noul Neamț

Are hramul Înălțarea Domnului. Este situată în comuna Chițcani, în raionul Slobozia, destul de aproape de Tighina. Fiind la doar 4 kilometri de Tiraspol, se află în zona ocupată de separatiștii transnistreni.

Mănăstirea Noul Neamț a fost fondată în 1861 de Andronic Popovici (fost egumen la schitul Sihăstria și apoi la mănăstirea Secu din Munții Neamțului). După secularizarea averilor mănăstirilor din Principatele Unite în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, Andronic Popovici împreună cu mai mulți monahi au venit la Chițcani, în Basarabia ocupată de Imperiul Rus, la o moșie a mănăstirii Neamț. După ucazul favorabil al împăratului Alexandru al II-lea din 1864, în anul 1867 a început construcția mănăstirii Noul Neamț. Mănăstirea avea rînduială atonită.

În anul 1912 a fost ridicată marea clopotniță cu 5 etaje, ce are peste 60 de metri înălțime, operă a arhitectului Alexandru Bernardazzi. Clopotul cel mare are singur peste 8 tone. Tot în 1912 a fost terminată catedrala Sfînta Maria. În incinta mănăstirii sînt 4 biserici.

În 1939 capătă numele Sfînta mănăstire Patriarhul Miron Cristea. (La cererea călugărilor, datorită faptului că patriarhul era nepotul călugărului Teofan Cristea, unul din fondatorii mănăstirii, alături de călugărul Andronic.) În 1961 a fost închisă, fiind transformată în sanatoriu pentru tuberculoși. Clopotnița a devenit muzeu. Viața duhovnicească a fost reluată după 1989.

Pe monedă apare turnul clopotniță și două din bisericile mănăstirii.

O imagine a uneia din biserici apare și pe una din monedele setului de piese de 100 de ruble de argint cu biserici emis de separatiștii din Transnistria în anul 2000.


Înapoi la pagina de selecție!