Înapoi
100 lei 2001 - 10 ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova
Înainte
37 mm diametru, 31.1 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 100 LEI, anul 2001 între două mici semne rombice, REPUBLICA MOLDOVA și stema Republicii Moldova
inscripția circulară PROCLAMAREA INDEPENDENȚEI, în centru Porțile Sfinte din Chișinău, în exergă inscripția 10 ANI, între o creangă de stejar și una de laur

Moneda este realizată la monetăria Cehiei, avînd tirajul de maxim 1000 de exemplare. Republica Moldova a mai bătut monede și pentru a 5-a aniversare, pentru a 15-a aniversare și pentru 20-a aniversare a proclamării independenței.


Despre proclamarea Independenței Republicii Moldova

Pe 27 August 1991 Parlamentul a proclamat Independența Republicii Moldova și implicit ruperea față de Uniunea Sovietică, dînd formă juridică hotărîrilor Marii Adunări Naționale desfăurate în aceeași zi la Chișinău. Tot pe 27 august, dar în 1989, avusese loc la Chișinău prima Mare Adunare Națională a românilor din Basarabia, o bornă importantă în lupta de eliberare de sub ocupația sovietică. Pe 27 august 1990 a avut loc la Chișinău sfințirea statuii lui Ștefan cel Mare.

Marea Adunare Națională a avut loc pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt din Chișinău (numele de azi al străzii), în fața clădirii Guvernului, de cealaltă parte a străzii fiind Porțile Sfinte, la intrarea în parcul central cu catedrala Gavriil Bănulescu Bodoni (piața Marii Adunări Naționale). Pe edificiul Porțile Sfinte flutura tricolorul românesc (drapelul incă nu se diferențiase). Apăsați pentru a asculta una din luările de cuvînt ale domnului Mircea Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova. Discursul, în format mp3 (~200 kb), poate fi descărcat dînd click pe dreapta mouse-ului și apoi alegînd opțiunea "Save Target As".

Ca și în 1918, în cazul Republicii Democrate Moldovenești, statalitatea suverană a fost văzută ca un pas intermediar înaintea Unirii. La Marea Adunare Națională s-a scandat „Unire”. Apăsați pentru a asculta un scurt fragment din discursul marelui poet și deplin patriot Grigore Vieru, întrerupt de scandări pentru Unire. Discursul, în format mp3 (~500 kb), poate fi descărcat dînd click pe dreapta mouse-ului și apoi alegînd opțiunea "Save Target As".

Despre Porțile Sfinte din Chișinău

Pe vremuri Porțile Sfinte se numeau Arcul de Triumf sau Arcul Biruinței. Monumentul a fost construit în anul 1841 de arhitectul Luca Zaușchevici. Are plan pătrat, 13 metri înălțime, fiind construit din piatră albă, în stil empire rusesc. A fost ridicat pentru a celebra victoriile armatelor rusești împotriva turcilor.

Catedrala și clopotnița au fost construite între 1830 și 1836.Înapoi la pagina de selecție!