Colecționari din toate țările, uniți-vă!
Înapoi
100 ruble 2006
cetatea Tiraspol
Înainte
100 ruble 2006 - cetatea Tiraspol - Transnistria 100 ruble 2006 - cetatea Tiraspol - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2006, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imaginea cetății Tiraspol, în față rîul Nistru, în spate dealuri, un soclu cu o piatră prețioasă pe care scrie 1793 - anul fondării cetății, o bandă cu inscripția TIRASPOLISCAIA KREPOSTI (cu litere chirilice) însemnînd CETATEA TIRASPOLULUI, jos inscripția DREVNIE KREPOSTI NA DNESTRE (cu litere chirilice) însemnînd VECHI CETĂȚI DE PE NISTRU

Tiraj: 500 de piese

Moneda face parte din seria Vechi cetăți de pe Nistru, care cuprinde mai multe monede de 100 de ruble, cu cetățile Tiraspol (2006), Tighina sau Bender (2006), Camenița (2007), Soroca (2007) și Cetatea Albă (2008).

În 2002 transnistrenii au mai scos o monedă de argint de 100 de ruble cu cetatea Tiraspol. Pe monedă scrie 1792, anul fondării orașului, deci moneda aniversează 210 ani de la fondarea Tiraspolului sub conducerea mareșalului Suvorov, reprezentat și el într-un medalion.

Imaginile monedei de argint de deasupra sînt prezente pe site prin amabilitatea domnului Aureliu Ciobanu, colecționar și comerciant de monede și timbre.

Despre întemeierea Tiraspolului

Imperiul Rusesc nu a atins Nistrul înainte de 1792, anul în care întreaga „Transnistrie” a trecut sub administrație rusească.

Orașul Tiraspol a fost întemeiat chiar în anul mutării frontierei - 1792, pe locul unei mai vechi așezări de pescari moldoveni numită Sucleia Veche, față în față cu cetatea Tighina, fortificată de turci și important punct otoman de presiune militară începînd cu prima jumătate a secolului al XVI cînd Moldova a pierdut-o în timpul lui Petru Rareș. La început a fost un fort de lemn purtînd numele de Sredneaia - De Mijloc - apoi capătă numele de Tiraspol prin ucazul țarinei Ecaterina a II-a.

Pe măsura avansării către sud și vest, rușii au dat peste vestigiile civilizației vechilor greci, care i-au fascinat deosebit. Astfel se explică denumirea de Tiraspol (Tyras + polis, orașul de pe Nistru) pentru noua așezare după numele grecesc din antichitate al rîului Nistru și al Cetății Albe de la vărsarea în Marea Neagră.

În mod similar și-a primit numele Odesa (întemeiată în 1794, peste așezarea Khaji-bey), de la vechea cetate grecească Odessus (azi Varna în Bulgaria), Ovidiopol (întemeiată în 1792, peste așezarea Khaji-dereh), de la poetul roman exilat la Tomis. Alte toponime create în aceeași perioadă au fost Herson (1788), Eupatoria, Leukopol, Sevastopol, Simferopol, Phanagoria, Theodosia (vechea cetate Caffa), Olbiopol (1781) de la cetatea Olbia de la gura Bugului.

Orașul Tiraspol a fost parte a guberniei Rusiei Noi (Novorosia - 1795), Nikolaev (1802) și Herson (1806).


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!