Cetatea Camenița
Înapoi
100 ruble 2007
Cetatea Camenița
Înainte
100 ruble 2007 - Cetatea Camenița - Transnistria 100 ruble 2007 - Cetatea Camenița - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imaginea cetății Camenița, un soclu cu o piatră prețioasă pe care scrie XIV VEK - secolul al XIV-lea, o bandă cu inscripția KAMENEȚ-PODOLISKAIA KREPOSTI (cu litere chirilice, în limba rusă) însemnînd CETATEA CAMENIȚA DIN PODOLIA, jos inscripția DREVNIE KREPOSTI NA DNESTRE (cu litere chirilice) însemnînd VECHI CETĂȚI DE LA NISTRU

Tiraj: 500 exemplare

Moneda face parte din seria Vechi cetăți de pe Nistru, care cuprinde mai multe monede de 100 de ruble, cu cetățile Tiraspol (2006), Tighina sau Bender (2006), Camenița (2007), Soroca (2007) și Cetatea Albă (2008).

Despre cetatea Camenița

Cetatea Camenița se găsește în Podolia, în orașul Kamenets-Podolsky din Ucraina. Camenița a fost ridicată într-o poziție fortificată de natură, fiind înconjurată din trei părți de o meandră a rîului Smotrici. Cetatea este foarte aproape de vărsarea acestuia în Nistru, fiind totodată apropiată de cetatea de la Hotin. Vechea cetate a fost construită în piatră de principele lituanian Jurg Coriatovici, la sfîrșitul secolului al XIV-lea.

Cetatea de la Camenița s-a aflat în stăpînirea polonezilor pînă în anul 1672, cînd a trecut în posesia Imperiului Otoman. Turcii au stăpînit puternica cetate doar pînă în 1699 cînd, în urma păcii de la Carlowitz, Camenița s-a întors în stăpînirea Poloniei. A doua împărțire a Poloniei din 1793 a adus Cameniței un nou stăpîn: Imperiul Țarist.

Cronica lui Neculce despre luarea Cameniței de către turci la 1672

Și cum au agiunsu turcii supt Cameniță, trii-patru zile și au bătut din puști și s-au închinat cei din cetatea Cameniții [...]. Iară Volodiovschii, starosteli de Cameniță, dacă au văzut că să închină cetatea, el au intrat în ierbărie, unde era pravul cel de pușcă, de au dat foc, de au arsu și el împreună cu pravul cel de sinețu, socotindu mai bine să-ș facă moarte cu mînule sale, decît să încapă în mîinile păgînilor robu. [...]

Ales-au Petriceico-vodă din toți boierii țărîi mai de treabă la voroavă pre Miron Costin, care mai pre urmă au fost și logofăt mare. Și mergîndu Miron la cortul viziriului pusu-l-au veziriul de au șezut înaintea lui. Și i-au dzis veziriul să-i spuie drept: pari-le lor bine că au luat împărăție cetatea Camenița, au ba? Iar Miron au răspunsu că să teme a spune drept. Iar veziriul s-au zimbit a rîde și i-au dzis să grăiască, să nu să teamă. Atuncea Miron au dzis c㠄sîntem noi moldovenii bucuroși să să lățască împărăția în toate părțile, cît de mult, iar piste țara noastră nu ne pare bine să să lățască.” Atuncea veziriul iară au rîs și i-au dzis: „Drept ai grăit” [...].

Cetatea Camenița, carte poștală contemporană din Ucraina

Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!