Înapoi
100 ruble 2007 - mareșalul Piotr Aleksandrovici Rumeanțev
Înainte
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, la stînga semne de monetărie, la dreapta Ag 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: o imagine a mareșalului, alături stema Imperiului Rus și, pe o foaie de hîrtie, o hartă cu Nistrul și cu orașele Dubăsari, Grigoriopol, Tiraspol și Tighina (Bender), inscripția GRAF RUMEANȚEV-ZADUNAISKI, anii 1725-1796 și, pe o eșarfă, ROSSIA V ISTORII PRIDNESTROVIA, însemnînd "RUSIA ÎN ISTORIA (TRANS)NISTRIEI"

Tiraj: 300 exemplare

Moneda face parte dintr-o serie de numită "Rusia în istoria Transnistriei". În aceeași serie se mai află monedele de 100 ruble din 2007 cu feldmareșalul Grigori Potemkin și cu generalul Panin, din 2008 cu feldmareșalul Peter Wittgenstein și cea de 5 ruble aur din 2009 cu împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei.

Despre mareșalul Rumeanțev

Contele Piotr Aleksandrovici Rumeanțev - Zadunaiski (1725 - 1796) a fost feldmareșal al armatei ruse și guvernator al Ucrainei. În timpul războiului ruso-turc din 1768 - 1774 a capturat fortăreața Azov (6 martie 1769) și a obținut victoriile de la Larga și Cahul, trupele sale trecînd apoi Dunărea. Pentru aceste merite a căpătat, în anul 1774, supranumele Zadunaiski, adică "de peste Dunăre". Este considerat unul din cei mai mari comandanți militari ruși.

Conform biografiilor în limba rusă de pe Internet, Rumianțev s-a născut la Moscova. Transnistrenii consideră că s-a născut la Stroiești, pe Nistru, lîngă Rîbnița.

Rumeanțev a fost implicat în baterea monedelor de aramă de 1 para și de 2 parale la monetăria de la Sadagura de către baronul Gartenberg, în perioada 1771-1774. Emiterea banilor de aramă în numele Moldovei și Valahiei a pricinuit mari probleme economiei principatelor.

Mareșalul Rumeanțev este reprezentat pe bancnota transnistreană de 200 de ruble din 2004.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!