Înapoi
3 și 100 ruble 2007 - stema orașului Rîbnița
Înainte
32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%, margine netedă
Avers: valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: stema orașului Rîbnița, cu anul primei menționări documentare - 1628, inscripția RÎBNIȚA (în rusă, cu litere chirilice), ornamente

Tiraj: 500 exemplare
21 mm diametru, 8 g, aur 90%, margine netedă
Avers: valoarea nominală 3 RUBLIA, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, dedesubt 900 reprezentînd titlul aurului
Revers: stema orașului Rîbnița, cu anul primei menționări documentare - 1628, inscripția RÎBNIȚA (în rusă, cu litere chirilice), ornamente

Tiraj: 100 exemplare

Moneda face parte dintr-o serie de monede cu steme de orașe. În aceeași serie se mai află monede cu stema orașelor Tighina, Tiraspol și Grigoriopol, ultimele două aflate în Transnistria propriu-zisă.

Există și variante de aur ale pieselor de argint. Pe site mai poate fi văzută piesa de 3 ruble cu stema orașului Tighina.

Despre orașul Rîbnița

Rîbnița este un oraș pe malul stîng al Nistrului, în Republica Moldova. În prezent este ocupat de separatiștii transnistreni. La 1628 Rîbnița făcea parte din Polonia, fiind un sat locuit de moldoveni. Stema Rîbniței îl înfățișează pe Arhanghelul Mihail, cu platoșă, cu sabia în mîna dreaptă și cu scutul în mîna stîngă. Catedrala ortodoxă Arhanghelul Mihail din Rîbnița este reprezentată pe două monede transnistrene, una de 100 de ruble de argint și alta de 1000 ruble de aur, ambele emise în 2006.

Ca toponim, Rîbnița este un arhaism românesc însemnînd loc de pescuit, heleșteu. Cuvîntul este de origine slavă (de la slavul rîba - pește). Ca semnificație și origine, cuvîntul este înrudit cu numele a două municipii din Muntenia, Rîmnic.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!