Înapoi
100 ruble 2002 - stema țaristă a orașului Grigoriopol
Înainte
32 mm diametru, 14.14 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2002
stema orașului Grigoriopol din timpul Imperiului Țarist, inscripția GRIGORIOPOL (cu litere chirilice), trei ornamente și o bandă cu anul 1792, anul fondării orașului

Tiraj: 500 exemplare

Despre stema orașului Grigoriopol și despre fundarea acestuia

Stema orașului Grigoriopol a fost aprobată în anul 1794. Descrierea stemei este următoarea: „Scut scartelat cu șef, scut mic în centru și talpă. în șeful de aur al scutului e plasată stema de stat [a Imperiului Țarist], iar în centru, pe scutul mic purpuriu - imaginea chipului Mîntuitorului nefăurit de mîna omului; talpa scutului în formă de unghi cu laturile concave are în cîmp de argint o coroană de aur așezată pe o pernă purpurie. În cartierul 1, verde, un mielușel purtînd un prapur; în cartierul 2, roșu - o acvilă avînd în gheare un sceptru; în carterul 3, roșu - un leu spre stînga; în cartierul 4, verde - munți de argint cu un steag înclinat.” (informații din articolul „Heraldica teritorială moldovenească în imperiul rus”, de Silviu Andrieș-Tabac, publicat în volumul Cercetări numismatice VII, București, 1996).

Orașul Grigoriopol a fost întemeiat chiar în anul mutării frontierei Rusiei la Nistru - 1792, cu aprobarea împărătesei Ecaterina a II-a. Orașul a fost fondat pe malul Nistrului la cererea episcopului armean Iosif Argutian (1743-1801). Inițial orașul a fost colonie armenească și a beneficiat de cîteva privilegii fiscale, comerciale și de cult. In zilele noastre orașul Grigoriopol are cam 11.000 de locuitori. Doar cîteva zeci de armeni mai trăiesc astăzi în Grigoriopol. Denumirea de Grigoriopol - orașul lui Grigore - ar putea proveni de la numele feldmareșalului Grigori Potemkin, comandantul armatei ruse în timpul războiului ruso-turc din 1787 - 1792. Ar putea de asemenea proveni de la Sfîntul Grigore Luminătorul (cel care a creștinat Armenia). Terminația grecească -pol este datorată fascinației pentru vestigiile civilizației grecilor antici, vestigii peste care rușii au dat atunci cînd și-au extins imperiul spre sud și spre est. Această fascinație s-a materializat creativ în numele noilor colonii întemeiate în Transnistria mai apropiată ori mai îndepărtată, nume exploatînd tezaurul lingvistic grec: Tiraspol, Odesa, Ovidiopol (1792), Olbiopol (1781), Herson (1788), Eupatoria, Leukopol, Sevastopol, Simferopol, Phanagoria, Theodosia.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!