feldmareșalul Grigori Potemkin
Înapoi
100 ruble 2007
feldmareșalul Grigori Potemkin
Înainte
100 ruble 2007 - feldmareșalul Grigori Potemkin - Transnistria 100 ruble 2007 - feldmareșalul Grigori Potemkin - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, la stînga semne de monetărie, la dreapta Ag 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: o imagine a mareșalului, alături stema Imperiului Rus și, pe o foaie de hîrtie, inscripția "VOZVRAT RUSSKIH ZEMLI MEJDU IUJNÎM BUGOM I DNESTROM" însemnînd "REÎNTOARCEREA PĂMÎNTURILOR RUSEȘTI DINTRE BUGUL DE SUD ȘI NISTRU", inscripția circulară GHENERAL-FELDMARȘAL POTEMKIN-TAVRICESKI G.A., anii 1739-1791 și, pe o eșarfă, ROSSIA V ISTORII PRIDNESTROVIA, însemnînd "RUSIA ÎN ISTORIA (TRANS)NISTRIEI"

Tiraj: 300 exemplare

Moneda face parte dintr-o serie de numită "Rusia în istoria Transnistriei". În aceeași serie se mai află monedele de 100 ruble din 2007 cu feldmareșalul Piotr Rumeanțev și cu generalul Panin, din 2008 cu feldmareșalul Peter Wittgenstein și cea de 5 ruble aur din 2009 cu împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei.

Despre mareșalul Potemkin

Prințul Grigori Aleksandrovici Potemkin (1725 - 1796) a fost feldmareșal al armatei ruse, om de stat și diplomat, fiind favorit al împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei. În anul 1783 a cucerit și anexat Crimeea la Imperiul Rus, faptă pentru care a fost răsplătit cu supranumele Tavriceski, însemnînd „de Taurida”, Taurida fiind denumirea antică a Crimeei. În timpul războiului ruso-turc din 1787 - 1792 a comandat întreaga armată rusă.

Numele mareșalului este foarte cunoscut în România, datorită răscoalei marinarilor de pe cuirasatul Potemkin din flota Mării Negre, care a avut loc în anul 1905. Marinarii s-au revoltat, după cîteva zile predîndu-se autorităților portului Constanța. Nava a fost returnată Rusiei iar marinarii au primit azil în România.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!