hatmanul căzăcesc Alexandru Kucer
Înapoi
100 ruble 2007
atamanul căzăcesc Alexandru Kucer
Înainte
100 ruble 2007 - atamanul căzăcesc Alexandru Kucer - Transnistria 100 ruble 2007 - atamanul căzăcesc Alexandru Kucer - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imaginea podului de peste Nistru de la Tighina, cu un soldat separatist care atacă orașul Tighina (înarmat cu un inconfundabil automat Kalașnicov), o imagine a atamanului Kucer (colonel, după cele trei stele de pe umăr), deasupra emblema Armatei căzăcești a Mării Negre, cu anul înființării, 1787, inscripțiile ALEKSANDR KUCER 1947-1992, VOISKOVOI ATAMAN CKV însemnînd ATAMAN DE CAZACI AL CKV și, pe o bandă, PRIDNESTROVIE - KRAI KAZACII însemnînd [Trans]NISTRIA - ȚINUT CĂZĂCESC (cu litere chirilice, în limba rusă)

Tiraj: 500 exemplare

Moneda face parte din seria Transnistria, ținut căzăcesc.

Despre Armata Căzăcească a Mării Negre - CKV

Armata Căzăcească a Mării Negre - CKV, Cernomorskoe Kazacie Voisko - a fost înființată în 1787, prin ucazul împărătesei Ecaterina a II-a, cuprinzînd în mare parte cazaci zaporojeni. Acești cazaci au jucat un rol important în războiul ruso-turc purtat între anii 1787 și 1792, care avea să se încheie cu mutarea pe rîul Nistru a frontierei Imperiul Țarist. Armatei i s-a repartizat ținutul dintre Bugul de sud și Nistru, cu conducerea așezată la Slobozia, lîngă amplasamentul viitorului oraș Tiraspol. În 1792 acești cazaci au fost mutați în Kuban, în nordul Caucazului. Aceasta a fost o recompensă pentru serviciul lor credincios, constînd mai exact într-o regiune nepopulată de stepă asupra căreia Imperiul Țarist dobîndise controlul în 1784. În 1860 CKV a intrat în compunerea Armatei Căzăcești a Kubanului. Șederea în Transnistria a Armatei căzăcești a Mării Negre a fost deci de maxim șase ani.

Despre Alexandru Kucer

În decembrie 1991 Armata căzăcească a Mării Negre a fost reînființată în Transnistria, iar ataman a fost numit colonelul Alexandru Kucer, care fusese locțiitor al comandantului Armatei a XIV-a Ruse. Mai pe înțeles, armata căzăcească a reprezentat o mare parte a forțelor combatante care au atacat organele autorității legitime ale Republicii Moldova, fiind folosită și în argumentarea unui sprijin popular pentru înființarea Transnistriei. Kucer a căzut în luptele de "apărare" împotriva "neofasciștilor moldoveni și români", după cum el însuși a numit autoritățile statale din Republica Moldova.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!