atamanul căzăcesc Anton Golovatîi
Înapoi
100 ruble 2007
atamanul căzăcesc Anton Golovatîi
Înainte
100 ruble 2007 - atamanul căzăcesc Anton Golovatîi - Transnistria 100 ruble 2007 - atamanul căzăcesc Anton Golovatîi - Transnistria
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, dedesubt 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: imagine a atamanului Golovatîi peste o cetate asediată (probabil Berezan), deasupra emblema Armatei căzăcești a Mării Negre, cu anul înființării, 1787, inscripțiile ANTON GOLOVATÎI, ATAMAN CKV 1732-1797 și, pe o bandă, PRIDNESTROVIE - KRAI KAZACII însemnînd [Trans]NISTRIA - ȚINUT CĂZĂCESC (cu litere chirilice, în limba rusă)

Tiraj: 500 exemplare

Moneda face parte din seria Transnistria, ținut căzăcesc.

Despre Armata Căzăcească a Mării Negre - CKV

Armata Căzăcească a Mării Negre - CKV, Cernomorskoe Kazacie Voisko - a fost înființată în 1787, prin ucazul împărătesei Ecaterina a II-a, cuprinzînd în mare parte cazaci zaporojeni. Acești cazaci au jucat un rol important în războiul ruso-turc purtat între anii 1787 și 1792, care avea să se încheie cu mutarea pe rîul Nistru a frontierei Imperiul Țarist. Armatei i s-a repartizat ținutul dintre Bugul de sud și Nistru, cu conducerea așezată la Slobozia, lîngă amplasamentul viitorului oraș Tiraspol. În 1792 acești cazaci au fost mutați în Kuban, în nordul Caucazului. Aceasta a fost o recompensă pentru serviciul lor credincios, constînd mai exact într-o region nepopulată de stepă asupra căreia Imperiul Țarist dobîndise controlul în 1784. În 1860 CKV a intrat în compunerea Armatei căzăcești a Kubanului. Șederea deci în Transnistria a Armatei Căzăcești a Mării Negre a fost deci de maxim șase ani.

În decembrie 1991 Armata Căzăcească a Mării Negre a fost reînființată în Transnistria, iar ataman a fost numit colonelul Alexandru Kucer, care fusese locțiitor al comandantului Armatei a XIV-a Ruse. Mai pe înțeles, armata căzăcească a reprezentat o mare parte a forțelor combatante care au atacat organele autorității legitime ale Republicii Moldova, fiind folosită și în argumentarea unui sprijin popular pentru înființarea Transnistriei.

Despre Anton Golovatîi (Antin Holovatii în ucraineană)

Anton Golovatîi s-a născut într-o familie căzăcească nobilă și s-a bucurat de studii la Academia Movilească din Kiev, fondată de mitropolitul Petru Movilă. După dizolvarea forțată a căzăciei zaporojene în 1775 de către Potemkin la ordinul împărătesei Ecaterina a II-a, ofițerii de seamă au fost reprimați sau au fugit. Mai mult de jumătate din cazacii zaporojeni au ales să treacă în teritoriile controlate de Imperiul Otoman, primind protecția sultanului. Anton Golovatîi a rămas loial Imperiului Rus, scăpînd de reprimare mulțumită titlului nobiliar rusesc dobîndit anterior. El este creditat, în condițiile războiului ruso-turc dintre anii 1787 și 1792, cu regruparea unui număr important de cazaci zaporojeni în Armata Zaporojenilor Loiali (Rusiei). Odată sfîrșit războiului, el a condus personal strămutarea a 25000 de oameni și așezarea lor în Kuban (Caucazul de nord). A murit în Azerbaidjanul de astăzi, într-o campanie militară impotriva Persiei.

Anton Golovatîi a fost cunoscut și ca poet în epoca sa, Taras Șevcenko culegînd mai multe din poeziile acestuia.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!