Înapoi
5 ruble aur 2009
împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei
Înainte
Avers: 21 mm diametru, 8 g, aur 99.9%, margine netedă
valoarea nominală 5 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2009, la stînga semne de monetărie, la dreapta Au999 reprezentînd titlul aurului
Revers: bustul laureat al împărătesei Ecaterina a II-a, deasupra umărului stîng siglă, inscripțiile cu litere chirilice IMPERATRIȚA EKATERINA II 1729-1796 și, pe o eșarfă, ROSSIA V ISTORII PRIDNESTROVIA, însemnînd "ÎMPĂRĂTEASA ECATERINA A II-A" și "RUSIA ÎN ISTORIA (TRANS)NISTRIEI"

Tiraj: 250 exemplare

Moneda face parte dintr-o serie de numită "Rusia în istoria Transnistriei". În aceeași serie se mai află monedele de 100 ruble din 2007 cu feldmareșalul Piotr Rumeanțev, cu feldmareșalul Grigori Potemkin și cu generalul Panin, precum și cea din 2008 cu feldmareșalul Peter Wittgenstein.

Imperiul Rusesc nu a atins Nistrul înainte de 1792, anul în care întreaga „Transnistrie” a trecut sub administrație rusească. Extinderea teritorială pînă la linia Nistrului a fost făcută sub comanda mareșalului Suvorov, în timpul domniei împărătesei Ecaterina a II-a.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!