Înapoi
100 ruble 2007 - generalul Panin
Înainte
Avers: 32 mm diametru, 14.14 g, argint 92.5%,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2007, la stînga semne de monetărie, la dreapta Ag 925 reprezentînd titlul argintului
Revers: o imagine a generalului, alături stema rusescă a orașului Tighina și, pe o foaie de hîrtie, o imagine a cetății Tighina (Bender), inscripția GENERAL - ANȘEF PANIN P.I., anii 1721-1789 și, pe o eșarfă, ROSSIA V ISTORII PRIDNESTROVIA, însemnînd "RUSIA ÎN ISTORIA (TRANS)NISTRIEI"

Tiraj: 300 exemplare

Moneda face parte dintr-o serie de numita "Rusia în istoria Transnistriei". În aceeași serie se mai află monedele de 100 ruble din 2007 cu feldmareșalul Piotr Rumeanțev și cu feldmareșalul Grigori Potemkin, din 2008 cu feldmareșalul Peter Wittgenstein și cea de 5 ruble aur din 2009 cu împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei.

Despre generalul Panin

Piotr Ivanovici Panin a avansat în armata rusă pînă la gradul de „general-anșef” (din francezul général en chef - numai două grade militare mai înalte erau disponibile pe atunci - general-feldmareșal și generalisim).

Panin și-a început cariera militară în anul 1735. A luptat în Războiul de șapte ani (1756-1763, cînd deja era general-maior), și în Războiul Ruso-Turc din perioada 1768-1774. În 1760 a luat parte la ocuparea Berlinului. A fost senator al Imperiului Rus, iar din 1767 a căpătat și rangul de conte. În 1770, pe 26 septembrie, a cucerit de la turci cetatea Tighina (Bender). În 1774 a comandat trupele trimise împotriva armatei țărănești a lui Pugaciov.


În stînga anului sînt plasate două semne de mici dimensiuni, prezentate detaliat în imaginea alăturată. Unul din ele este monograma MMD, care arată că moneda a fost bătută la Moscova. MMD înseamnă Moskovskii Monetnîi Dvor, adică Monetăria din Moscova.

Al doilea semn este un medalion cu un chip de femeie, semn a cărui semnificație ne este necunoscută.


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!