Înapoi
100 ruble 2002 - stema țaristă a orașului Tiraspol
Înainte
32 mm diametru, 14.14 g, 92.5% argint, margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția · PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK · (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ, anul 2002
stema orașului Tiraspol din timpul Imperiului Țarist, inscripția TIRASPOL (cu litere chirilice), trei ornamente și o bandă cu anul 1792, anul fondării orașului

Tiraj: 500 exemplare

Despre stema orașului Tiraspol și despre fundarea acestuia

Stema orașului Tiraspol a fost propusă în anul 1846, fiind adoptată pe 7 noiembrie 1847. Descrierea stemei este următoarea: în cîmp negru trece în bandă un zid de cetate de culoare roșie, cu creneluri în partea de sus, cu cîte o ghindă de argint deasupra și dedesubt; în partea superioară a scutului stema guberniei Herson: acvilă bicefală neagră, încoronată cu trei coroane, cu creangă de laur în gheara dreaptă și cu o flacără în cea stîngă, cu scut albastru cu cruce albă pe piept (informații din articolul „Heraldica teritorială moldovenească în imperiul rus”, de Silviu Andrieș-Tabac, publicat în volumul Cercetări numismatice VII, București, 1996).

Orașul Tiraspol a fost întemeiat chiar în anul mutării frontierei Rusiei la Nistru - 1792, pe locul unei mai vechi așezări de pescari moldoveni numită Sucleia Veche, față în față cu cetatea Tighina, fortificată de turci și important punct otoman de presiune militară începînd cu prima jumătate a secolului al XVI cînd Moldova a pierdut-o în timpul lui Petru Rareș. La început a fost un fort de lemn purtînd numele de Sredneaia - De Mijloc - apoi capătă numele de Tiraspol prin ucazul țarinei Ecaterina a II-a. Pe măsura avansării către sud și vest, rușii au dat peste vestigiile civilizației vechilor greci, care i-au fascinat deosebit. Astfel se explică denumirea de Tiraspol pentru noua așezare după numele grecesc din antichitate al rîului Nistru și al Cetății Albe de la vărsarea în Marea Neagră. În mod similar și-a primit numele Odesa (întemeiată în 1794, peste așezarea Hagi-bei), de la vechea cetate grecească Odessus (azi Varna în Bulgaria), Ovidiopol (întemeiată în 1792, peste așezarea Hagi-dere), de la poetul roman exilat la Tomis. Alte toponime create în aceeași perioadă au fost Herson (1788), Eupatoria, Leukopol, Sevastopol, Simferopol, Phanagoria, Theodosia (vechea cetate Caffa), Olbiopol (1781) de la cetatea Olbia de la gura Bugului.

Orașul Tiraspol a fost parte a guberniei Rusiei Noi (Novorosia - 1795), Nikolaev (1802) și apoi Herson (1806).


Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!