Monedă antică bătută de orașul Tomis
Înapoi
4 assaria - Elagabal / Apolo
Înainte
Elagabal / Apolo - 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - revers Elagabal / Apolo - 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis - avers
~26 mm diametru, ? g, bronz
Revers: zeul Apolo purtînd o coroană de laur, stînd în picioare, cu capul spre dreapta, gol, ținînd în mîna dreaptă o ramură de laur și un arc în mîna dreaptă; pe brațul stîng atîrnă o hlamidă; în stînga valoarea nominală D (Δ = 4 assaria); legenda MHTPO ΠONT OVTOMEΩC
Avers: Elagabal laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AVTKMAVP AN[TΩNEINOC]

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 2036 din catalogul Moushmov. Moneda este descrisă în AMNG I la poziția 3056 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre împăratul Elagabal

Elagabalus, zis și Heliogabalus, numit la naștere Varius Avitus Bassianus Elagabalus, era fiul cavalerului Sextus Varius Marcellus și al Iuliei Soaemis, fiind nepot al Iuliei Maesa (sora Iuliei Domna). Pe 16 mai 218 a fost proclamat împărat la Emesa în Siria. Iulia Maesa a lansat zvonul că Elagabal ar fi fost fiul natural al lui Caracalla. Ca urmare numele noului împărat a fost schimbat în Marcus Aurelius Antoninus, numele lui Caracalla, pretinsul său tată. Elagabal era preot al zeului Baal din Emesa, El Gabal. Ca împărat a declarat Soarele ca divinitate supremă a imperiului, aducînd la Roma piatra neagră a zeului din Emesa. În anul 221 l-a adoptat pe vărul său Severus Alexander, care i-a urmat la domnie. În martie 222 Elagabal a fost asasinat de gărzile pretoriene.

Despre legenda de pe avers

Legenda AVT K M AVP ANTΩNEINOC este traducerea în grecește a legendei latinești IMP[ERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] AUR[ELIUS] ANTONINUS. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre micile adîncituri de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare.

Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!