Monedă antică bătută de orașul Tomis
Înapoi
4 assaria - Geta - Tomis
Înainte
4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis sub Geta - avers 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis sub Geta - revers
25-26 mm diametru, 10.81 g, bronz
Avers: Geta laureat spre dreapta, bust cuirasat și drapat, legenda AV·K·Π·CEΠTI·ΓETAC·
Revers: templu cu zeitate privind spre dreapta (probabil Dionysos), în mijlocul frontonului este trecută valoarea nominală D (Δ), legenda MHTPOΠ ΠONT TOMEΩC, ultimele patru litere plasate în exergă

Imaginile acestei monede antice bătute la Tomis (azi Constanța) apar pe Romanian coins prin amabila contribuție a domnului Ion Șerban, colecționar de monede pontice. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 2033 din catalogul Moushmov.

Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.

Despre templul de pe reversul monedei

Templul de pe avers are patru coloane și un fronton cu patru acrotere (acrotera este o figură ornamentală fixată pe un piedestal, așezată la extremitățile unui fronton sau în vîrful acestuia, iar frontonul este un element de formă triunghiulară, mărginit de o cornișă, care încoronează fațada unui edificiu). Deși nu este foarte probabil, e posibil ca gravorul monedei să fi reprezentat templul lui Dionysos din Tomis (templu care, foarte probabil, a existat) și nu un templu generic!

Despre valoarea nominală a monedei

Pe această monedă apare și valoarea nominală, sub forma literei Δ , plasată în cîmpul mijlocul frontonului. Litera Δ fiind a patra literă din alfabetul grecesc, are valoarea 4, deci moneda valora 4 ași. Asul este numit pe grecește assarion, la plural assaria. Denumirea assarion s-a folosit pentru valoarea unor monede de bronz bătute de numeroase orașe grecești din vestul și din nordul Mării Negre (Tomis, Callatis, Chersones, Tyras, Olbia dar și numeroase altele). La Tomis s-au bătut monede de 1, 2, 3, 4 și 5 ași, purtînd ca semn al valorii literele Α, Β, Γ, Δ și Ε.

Trebuie observat că valoarea nominală apare pe foarte puține monede antice. Ca urmare, referirea la o anume monedă făcută din metal comun se face de obicei prin literele AE (AE reprezintă prescurtarea de la cuvîntul latin aes, termen generic folosit pentru aramă sau bronz) urmate de indicarea diametrului. Moneda prezentată pe această pagină este AE 26, dar și 4 ași (assaria).

Despre legendele de pe monedă

În legenda care înconjoară templul MHTPOΠ arată că orașul era metropolă, capitală a Confederației Cetăților Pontice; probabil că o bună traducere a legendei MHTPOΠ ΠONTOY TOMEΩC ar fi Tomis, metropolă a Pontului.

Legenda care însoțește chipul împăratului Geta, AV·K·Π·CEΠTI·ΓETAC·, reprezentînd traducerea în limba greacă a legendei latine IMP(erator) P(ublius) SEPTI(mius) GETA. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AV. Litera K ce urmează după AV este probabil prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre micile adîncituri de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Adîncitura de pe fața cu portretul lui Geta lasă impresia că acesta ar purta cercel! Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare.

Despre împăratul Geta

Geta (Publius Septimius Severus Geta) a fost împărat al Romei între 211 și 212, domnind alături de fratele său Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus). Tatăl său, împăratul Septimius Severus, i-a acordat în 198 titlul de Caesar și în 209 titlul de Augustus. Geta a fost asasinat de Caracalla, care astfel a rămas singur împărat.


Înapoi la pagina de selecție!