Monedă antică bătută de orașul Tomis
Înapoi
4 assaria - Severus Alexander
Înainte
4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis sub Severus Alexander - revers 4 ași (assaria) - monedă bătută la Tomis sub Severus Alexander - avers
25-26.5 mm diametru, 11-12 g, bronz
Revers: legenda MH TPOΠO NTOVT OMEΩC în interiorul unei coroane de lauri; deasupra un ornament de forma unei globule, dedesubt valoarea nominală D (Δ = 4 assaria)
Avers: Severus Alexander laureat spre dreapta, bust drapat, legenda AVTKMAVPCEV ALEΞANΔPΩC

Imaginile acestei monede antice bătute la Histria apar pe site prin amabila contribuție a domnului GLV. Moneda face parte din categoria monedelor provinciale romane, numite uneori și monede grecești imperiale. Corespunde descrierii de la poziția 2138 din catalogul Moushmov. Moneda este descrisă și în AMNG I, la poziția 3281 (AMNG = Die antiken Münzen Nord-Griechenlands, B. Pick, 1898).

Despre împăratul Severus Alexander

Severus Alexander era fiul cavalerului Cassius Marcianus și al Iuliei Mammaea, fiind nepot al Iuliei Domna. La naștere se numea Alexianus Bassianus. În anul 221 a fost adoptat de vărul său Elagabal. Tot atunci a fost proclamat Caesar și i-a fost schimbat numele în Marcus Aurelius Severus Alexander.

A ajuns împărat în 222, după moartea lui Elagabal. Pînă în anul 226 imperiul a fost condus de Iulia Maesa, bunica lui Severus Alexander, iar după 226 de Iulia Mammaea. În anul 235 împăratul a fost asasinat împreună cu mama sa iar tronul i-a revenit lui Maximinus Thrax.

Despre legenda de pe avers

Legenda AVT K M AVP CEV ALEΞANΔPΩC este traducerea în grecește a legendei latinești IMP[ERATOR] C[AESAR] M[ARCUS] AUR[ELIUS] SEV[ERUS] ALEXANDER. Cuvîntul imperator a fost tradus prin autocrator (autokrates în greacă înseamnă cel care guvernează prin el însuși), IMP fiind înlocuit de AVT. Litera K ce urmează după AV este prescurtarea de la Kaisar, Caesar.

Despre micile adîncituri de pe fețele monedei

Atît pe avers cît și pe revers pot fi observate niște mici adîncituri (care se văd și pe alte monede provinciale romane prezentate pe site). Semnificația acestor adîncituri nu este prea bine lămurită, dar cea mai răspîndită opinie e că au servit în timpul procesului de fabricare a monedei. Deci, ar fi un fel de găuri de centrare.

Pentru cîteva informații istorice despre Tomis și pentru a vedea o hartă pe care apare Tomis, metropola sa Milet și alte cîteva cetăți grecești pontice printre care Olbia, Tyras, Callatis și Histria apăsați aici.


Înapoi la pagina de selecție!