Cea mai bună sursă de informare, atît pentru numismați
          cît și pentru amatorii de monede românești!
Înapoi
100 ruble 2001
biserici din Transnistria (I)
Înainte
100 ruble 2001 - biserici din Transnistria 100 ruble 2001 - biserici din Transnistria - Rașcov
32 mm diametru, 14.14 g, 92.5% argint,
margine netedă
valoarea nominală 100 RUBLEI, anul 2001, stema autoproclamatei republici transnistrene (cu secera și ciocanul), inscripția PRIDNESTROVSKII RESPUBLIKANSKII BANK (cu litere chirilice) însemnînd BANCA REPUBLICANĂ [TRANS] NISTREANĂ
biserica din Rașcov, în cîmp anul 1778, inscripția circulară ȚERCOVI SVEATOI JIVONACIALINOI TROIȚÎ RAȘCOV (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd BISERICA SFINTEI TREIMI ÎNCEPĂTOARE DE VIAȚĂ RAȘCOV

Seria cuprinde nouă monede de argint și nouă de aur emise în anul 2001. Încă o monedă de argint și una de aur au venit în completarea temei în anul 2006, ambele cu catedrala din Rîbnița.

Despre satul Rașcov

Rașcovul este un sat aflat pe malul stîng al Nistrului, între orașele Camenca și Rîbnița. În perioada medievală era tîrg, astăzi a căzut în rîndul satelor.

Tîrgul Rașcov apare pomenit în cronica lui Miron Costin, în capitolul despre domnia fiului lui Vasile Lupu: „Ștefăniță-vodă aicea, ca un om tînăr, nevrîndu soru-sa, doamna Roxanda, să vie pre scrisorile tătîne-său ș-a lui în țară, den Rașcov, care tîrgu îi didésă Hmil, după moartea feciorului său, lui Timuș, au trimis oaste asupra Rașcovului, să-l bată și să o ia cu de-a sila. Ce n-au pututu face nemică ai noștri Rașcovului, numai ce au făcut zarvă cu căzacii.”.


100 ruble 2001 - biserici din Transnistria - Zăzuleni
biserica din Zăzuleni, în cîmp anul 1854, inscripția circulară ȚERCOVI PARASKEVÎ SERBSKOI ZOZULIANÎ (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd BISERICA PARASCHEVA DIN SERBIA ZĂZULENI biserica, azi părăsită și în ruine, din satul Zăzuleni de pe malul stîng al Nistrului, văzută din mijlocul rîului - foto septembrie 2008

Despre satul Zăzuleni

Satul Zăzuleni este un sat românesc aflat pe malul stîng al Nistrului, față în față cu celebra mănăstire rupestră de la Țîpova. Azi satul Zăzuleni este unit cu un alt sat românesc, Popencu. Actualmente, după conflictul de la Nistru din 1992, satul este căzut în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova.

Biserica din Zăzuleni, purtînd hramul Sfintei Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei, a fost aleasă de Transnistria spre a figura pe una din monedele omagiale din setul „Temple ortodoxe din Transnistria”. Biserica este plasată chiar pe malul Nistrului, între trestii și sălcii. După cum se poate vedea din fotografia de mai sus (făcută în toamna lui 2008), în prezent biserica se află în ruine. Machetarea monedei a fost făcută deci după fotografii de arhivă.

Moaștele Sfîntei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, se găsesc la Iași, unde au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu, care le-a instalat în biserica Trei Ierarhi. În decursul evului mediu moaștele au fost mutate de mai multe ori, ajungînd și în Serbia. A apărut astfel părerea - eronată, regăsită și în numele bisericii din Zăzuleni - că Sfînta Parascheva ar fi fost de origine sîrbă. În popor sfintei i se spune de obicei Paraschiva, nume folosit ca atare pentru botez; Parascheva este nume oficial folosit în biserică.

100 ruble 2001 - biserici din Transnistria - Stroiești

Despre satul Stroiești

Stroiești este un sat aflat pe malul stîng al Nistrului, între orașele Camenca și Rîbnița, mai jos de Rașcov.

biserica din Stroiești, în cîmp scrie XIX VEK - secolul al XIX-lea, inscripția circulară ȚERCOVI MIHAILA ARHANGELA STROENȚÎ (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd BISERICA ARHANGHELULUI MIHAIL STROIEȘTI
100 ruble 2001 - biserici din Transnistria - Vadul Turcului

Despre satul Vadul Turcului

Vadul Turcului este un sat aflat aproape de malul stîng al Nistrului, între orașele Camenca și Rîbnița, mai jos de Rașcov, aproape de Stroiești.

biserica din Vadul-Turcului, în cîmp anul 1784, inscripția circulară ȚERCOVI ROJDESTVA PRESVEATOI BOGORODIȚÎ VADUL-TURCULUI (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd BISERICA NAȘTERII PREASFINTEI NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU VADUL TURCULUI
100 ruble 2001 - biserici din Transnistria - Vărăncău

Despre satul Vărăncău

Vărăncău este un sat aflat aproape de malul stîng al Nistrului, mai jos de Rîbnița.

biserica din Vărăncău, în cîmp anul 1800, inscripția circulară ȚERCOVI USPENIIA PRESVEATOI BOGORODIȚÎ VORONKOVO (totul în limba rusă, cu litere chirilice) însemnînd BISERICA ADORMIRII PREASFINTEI NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU VĂRĂNCĂU

Aceasta este o monedă emisă de Transnistria. Deoarece doar puține se știu în România asupra Transnistriei, a ce a fost înainte și a ce este astăzi, am considerat utile pe site și cîteva informații privind problema transnistreană. Apăsați pe legăturile de mai jos pentru a vă clarifica eventuale nelămuriri.


Transnistria înainte și acum | Monedele Transnistriei

Pentru mai multe informații citiți secțiunea Istoria modernă și contemporană din pagina Scurtă și pe înțeles istorie a românilor și a României .


De ce monede transnistrene în Romanian Coins?

Deoarece monede transnistrene se află în buzunarele multor băștinași români, totodată vorbitori de română, fiind folosite ca valută de schimb pe propriul teritoriul național.


Înapoi la pagina de selecție!